International

Arabia Saudită a abolit pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile comise de minori

Arabia Saudită a abolit pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile comise de minori, a informat duminică un oficial saudit, la câteva zile după anunţul abolirii pedepsei cu flagelarea, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Regatul saudit ultra-conservator este acuzat în mod regulat de încălcări ale drepturilor omului de către ONG-urile internaţionale.

Pedeapsa cu moartea a fost suprimată pentru indivizii condamnaţi pentru infracţiuni comise atunci când erau minori, a declarat Awad Al-Awad, şeful Comisiei pentru Drepturile Omului, o agenţie guvernamentală saudită, citând un decret regal.

O condamnare cu închisoarea de cel mult 10 ani într-un centru de detenţie pentru minori va înlocui pedeapsa cu moartea, a precizat oficialul saudit.

Decretul ar urma să salveze viaţa a cel puţin şase bărbaţi din comunitatea musulmană şiită, ce reprezintă o minoritate în regatul saudit sunnit, care au fost condamnaţi la moarte pentru participarea la proteste antiguvernamentale. La momentul participării la aceste proteste, aceştia nu împliniseră 18 ani.

„Aceasta este o zi importantă pentru Arabia Saudită”, a spus Awad. „Acest decret ne ajută să stabilim un cod penal mai modern”.

Într-un raport privind pedeapsa cu moartea în întreaga lume publicat săptămâna aceasta, Amnesty International afirmă că „Arabia Saudită a executat un număr record de persoane în 2019, în pofida unei scăderi generale a execuţiilor la nivel mondial”.

„Autorităţile saudite au executat 184 de persoane anul trecut, cel mai mare număr înregistrat vreodată de Amnesty International într-un singur an în această ţară”, se arată în raport.

Omuciderea, violul, jaful armat, traficul de droguri, vrăjitoria, adulterul, sodomia, homosexualitatea şi apostazia sunt pedepsite cu moartea în regatul saudit, care aplică o versiune riguroasă a islamului.

Vineri, Comisia pentru Drepturile Omului a anunţat decizia Curţii Supreme saudite privind abolirea pedepsei cu flagelarea.

După ce Mohammed bin Salman a devenit prinţ moştenitor în 2017, Arabia Saudită a fost mult mai frecvent criticată de organizaţiilor pentru drepturile omului.

Deschiderea economică şi socială promovată de prinţul moştenitor a fost însoţită de o represiune crescută împotriva vocilor care i se opuneau, atât din cadrul familiei regale, cât şi din rândul intelectualilor şi al activiştilor.

Imaginea sa de reformator a fost foarte afectată de uciderea jurnalistului şi critic al puterii Jamal Khashoggi, asasinat la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!