Societatea Română de Microbiologie: Mai sunt 4-5 zile până când se va vedea cum s-au comportat românii de Paște

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că la sfârșitul acestei săptămâni se vor vedea efectele modului în care s-au comportat românii de Paște. Dacă se va înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri de Covid-19, înseamnă că oamenii nu au respectat regulile de distanțare și au petrecut Paștele împreună, facilitând transmiterea virusului. Dacă numărul de cazuri rămâne constant, la începutul lunii mai se vor putea gândi măsurile de relaxare anunțate pentru jumătatea lunii.

„Aceasta este săptămâna de încercare. Mai avem 4-5 zile până la sfârșitul lunii. Vom vedea atunci dacă intensificarea contactelor sociale de Paște va duce la înmulțirea numărului de cazuri de Covid-19”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

El a explicat că la sfârșitul săptămânii se vor împlini 14 zile (perioada maximă de incubație a coronavirusului) de la sărbătorile de Paște și, dacă se constată o înmulțire a numărului de cazuri întregistrate, înseamnă că românii nu au respectat regulile de a sta în casă și de distanțare socială, facilitând transmiterea virusului.

Dacă se va menține un număr constant de cazuri noi pe zi, 400-500, cum se înregistrează acum, înseamnă că oamenii au ascultat sfaturile autorităților. În această variantă, ne putem aștepta la o scădere a numărului de cazuri la începutul lunii mai, a mai precizat Alexandru Rafila.

Tot el a spus că avem un decalaj de trei săptămâni față de Spania, care începând de duminică a relaxat restricțiile de circulație, iar copiii au putut ieși pentru prima dată din casă.

„Vom vedea dacă relaxarea de la ei va duce la o intensificare a cazurilor. Putem acționa preventiv”, a mai spus Alexandru Rafila.

Oricum, oamenii trebuie să rămână precauți, mai ales în condițiile în care restricțiile de circulație vor fi ridicate, mai ales la magazine sau în parcuri,unde se pot aducna mai mulți la un loc. De asemenea, regulile de igienă și purtarea măștii trebuie respectate în continuare, a mai menționat președintele Societății Române de Microbiologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!