Social

Astâzi sărbătorim Ziua Etniei Tătare din România. La mulți Ani!

Această dată a fost aleasă ca Zi a Etniei Tătare din România, datorită faptului că, pe 13 decembrie 1917, parlamentul tătarilor crimeeni a proclamat Republica Populară Crimeea și a aprobat constituția.

Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea. Legea votată la 14 noiembrie 2006, deputații au aprobat un proiectul de lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România.

Cu ocazia Zilei Etniei Tătare din România, s-au organizat o serie de manifestări festive, cultural-artistice, până în acest an, din cauza acestui an pandemic, nu se vor organiza manifestații.

Președintele Uniunii Culturale a Tătarilor din România, Fildis Reșit a transmis un mesaj emoționant cu ocazia acestui prilej, îndemnând ca tătarii din România dar și din lume, să-și conserve și promoveze identitatea, limba, cultura, arta, credința, muzica, dansul și portul tradițional tătăresc, pentru că doar așa își vor putea perpetua etnia.

”Celebrăm astăzi, 13 Decembrie, „Ziua Etniei Tătare din România”, sărbătoare instituită prin Lege încă din 2006. Tătarii din România nu sunt doar o minoritate etnică extrem de interesantă și de importantă pentru România din punct de vedere istoric, identitar, cultural, etc. Ei reprezintă totodată o minoritate fidelă României și intereselor ei, sacrificându-se și luptând pentru România. Tătarii au considerat că aceasta este casa lor, găsind aici, un pământ al făgăduinței care nu le-a trădat așteptările. Au dezvoltat Dobrogea multietnică, creând un peisaj de un farmec aparte, colorând cultura și viața spirituală a acesteia, timp de multe sute de ani.

Chiar și după 1878, când Dobrogea revine la Regatului României, Principele Carol, a fost impresionat de spiritualitatea comunităților de tătari și a dat asigurări că va proteja pământul, tradițiile și religia lor. În anul 1910 a fost începută construcția unei moschei la Constanța, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentaților musulmani. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. Astâzi, tătarii nu au uitat și o numesc în continuare „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”, iar Dobrogea este recunoscută pe plan mondial, ca un model de conviețuire multietnic de succes.

Astăzi, cu ocazia celebrării „Ziua Etniei Tătare din România”, le doresc tătarilor din România și de oriunde din lume să aibă puterea și demnitatea să-și conserve și promoveze identitatea, limba, cultura, arta, credința, muzica, dansul și portul tradițional tătăresc, pentru că numai în acest mod, ne putem proteja ca etnie! LA MULȚİ ANİ, Zilei Etniei Tătare din România! ROMANYA TATARLARIN KÜNĬN, QAYIRLI BOLSIN!”, a încheiat Fildis Reșit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!