Ciocnire armată între fostele provincii sovietice Kârgâzstan şi Tadjikistan: Cel puţin un mort şi 18 răniţi într-un schimb de focuri

Schimburi de focuri între forţele armate din Kârgâzstan şi Tadjikistan la frontieră s-au soldat cu cel puţin un mort şi 18 răniţi, au anunţat joi autorităţile din cele două ţări din Asia Centrală, relatează AFP.

Potrivit Ministerului kârgâz al Sănătăţii, 17 persoane au fost rănite în aceste înfruntări, între care una „mortal”, în timp ce Consiliul de securitate din Tadjikistan avansează un bilanţ de doi răniţi, dintre care unul grav.

Incidentul a avut loc în jurul enclavei tadjice Voruh din Kârgâzstan, zonă de tensiuni recurente legate de probleme de acces la apă între cele două foste republici sovietice.

Cele două părţi au dat vina una pe alta pentru incident.

Comitetul naţional de securitate kârgâz a afirmat că Tadjikistanul „a provocat deliberat un conflict” în acest loc de la frontieră.

„Au izbucnit tiruri între unităţi militare (ale celor două ţări – n.r.). Potrivit informaţiilor preliminare, partea tadjică se instalează pe poziţii pentru a efectua tiruri de mortiere”, a adăugat această sursă.

De cealaltă parte, Consiliul naţional de securitate din Tadjikistan a anunţat că armata kârgâză a deschis focul asupra unor trupe tadjice „situate în situl de distribuţie a apei din Golovnaia, pe cursul superior al râului Isfara”.

Potrivit acestei surse, un conflict a izbucnit aici între civili şi şapte tadjici au rost răniţi de pietre aruncate în timpul ciocnirilor.

Mari porţiuni de la frontiera între cele două ţări nu au fost demarcate de la ieşirea lor din URSS, tensiunile etnice fiind accentuate de rivalităţile pentru acces la apă şi teritorii.

Incidentele soldate cu morţi între Tadjikistan şi Kârgâzstan au fost brutale mai ales în 2019. În luna septembrie a acelui an, trei grăniceri tadjici şi cel puţin unul kârgâz au fost ucişi în schimburi de focuri care s-au mai soldat şi cu circa zece răniţi, printre care şi civili.

Liderul autoritar tadjic Emomali Rahmon s-a întâlnit în iulie 2019 cu preşedintele kârgâz din epocă, Sooronbai Jeenbekov, pentru o strângere de mână simbolică în oraşul frontalier Isfara, în Tadjikistan.

Dar aceste discuţii privind „delimitarea frontierelor naţionale” şi „prevenirea şi soluţionarea conflictelor frontaliere” nu au dus la niciun rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!