Diverse

David Popovici, înotătorul fenomen al României, la numai 16 ani concurează la seniori, calificându-se la Jocurile Olimpice

David Popovici, înotătorul fenomen al României, la numai 16 ani concurează la seniori, calificându-se la Jocurile Olimpice. David a intrat pentru prima oară în bazin la vârsta de 4 ani, după ce părinții săi l-au dus la înot pentru corectarea unor mici probleme ale spatelui. A fost o necesitate care s-a transformat apoi într-o mare pasiune răsplătită cu numeroase medalii.

„Am doborât primul record național la 10 ani. De atunci, am devenit dependent de senzația pe care ți-o dă cel mai înalt loc de pe podium”, mărturisește David Popovici.

În cei 12 ani de când a început să practice înotul, David a urcat de 62 de ori pe podium, la toate categoriile de vârstă, și a doborât nu mai puțin 36 de recorduri naționale în șapte probe diferite.

„Secunda este foarte importantă în acest sport. Și o sutime contează, mai ales în probele scurte, pentru că o miime de secundă poate face diferența”, a explicat David Popovici la Digi24.

În perioada stării de urgență, antrenamentele au fost o adevărată provocare pentru David. Pare greu de crezut pentru un asemenea sport, dar înotătorul s-a pregătit cu preparatorul fizic online, după ce și-a improvizat o mică sală de antrenament în propria casă.

Acum, David se concentrează pe Campionatul European pentru Juniori, unde concurează pentru o medalie, și apoi, în iulie, urmează Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde tânărul sportiv și-a propus să ajungă într-o finală.

Antrenorul său, Adrian Rădulescu, spune că succesul lui David era previzibil. „În mod cert, era un copil deosebit, foarte năzdrăvan, care căuta întotdeauna cea mai ușoară cale de a scăpa de antrenament”, povestește antrenorul.

„Mi-am mai revenit” de atunci, adaugă amuzat David Popovici.

„Un antrenament poate varia, poate fi de la 4 km până la 7 km. Într-o zi pot înota între 7 și 14 km, depinde câte antrenamente am în acea zi. Se poate să fie și cu sală, înainte sau între ele. E mult de muncă și îmi ocupă foarte mult timp. Între 2 și 5 ore pe zi, cu tot cu înot, sală, toată pregătirea de dinainte, încălzirea, recuperarea de după, masaj, stretching”, a relatat David cum decurg antrenamentele sale.

„David este un sportiv care înțelege ce trebuie să facă la antrenament ca obiectiv, înțelege parametrii în care trebuie să se antreneze și cred că acesta este aspectul cel mai important – o dată, înțelegerea lui și atenția pe care o acordă elementelor tehnice. În principiu, acestea sunt cele mai importante” – spune antrenorul Adrian Rădulescu.

Cu gândul la cele două competiții importante care îl așteaptă, David se pregătește asiduu, conștient de nivelul ridicat al concurenților. Timpul cu care David a luat locul 6 la Campionatul European de seniori asigura o medalie de argint în urmă cu patru ani.

Tânărul sportiv și-a fixat un obiectiv personal: coborârea sub timpul de 48 de secunde.

„Menținem foarte multe aspecte pe care le-am lucrat și până acum, pentru că au funcționat. M-au adus până aici și au demonstrat cât de bine fac planurile de antrenament”, spune David.

Tânărul înotător este conștient că în spatele performanței stă un efort de echipă. „Nu aș fi putut să ajung până aici fără echipă, fără toată lumea care mă susține, fără liceul meu ”Coșbuc”, fără oamenii care care fac pregătire fizică, fără maseuri, în special fără dl. Adi (antrenorul), fără părinți. N-aș fi putut să ajung până aici, n-aveam cum”, recunoaște tânărul.

David încă nu colaborează cu un psiholog sportiv. „Are abilitatea de a se concentra asupra obiectivelor sale și de a-și stăpâni emoțiile în competiție. N-am simțit nevoia să adăugăm aspectul acesta în pregătire, el n-a simțit nevoia să adauge aspectul acesta în pregătire, când o să fie nevoie, vom apela cu siguranță”, a precizat antrenorul Adrian Rădulescu.

„Eu aș vrea să-mi spun mie și să-mi setez chestia aceasta, că trebuie să mă bucur de Jocuri, să câștig cât mai multă experiență și să mă distrez. Sigur, trebuie să dau tot ce am eu mai bun, dar e foarte important să mă simt bine acolo, asta aș vrea să fac acolo: să mă simt bine”, a explicat David Popovici care este mentalitatea cu care va merge la cea mai importantă competiție din lumea sportului.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!