Chiar dacă Turcia a intrat pe lista verde, în continuare românii sunt obligați să prezinte un test PCR

Chiar dacă Turcia a intrat pe lista verde, în continuare românii sunt obligați să prezinte un test PCR. Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări. Potrivit MAE, cetățenii români sunt în continuare obligați să prezinte un test PCR pentru a putea intra în Turcia.

Ambasadei României în Turcia, precizează că deși măsurile restrictive din Turcia au fost relaxate, românii, în continuare sunt obligați să prezinte test PCR la intrarea în Turcia

De asemenea, cetățenii români care intenționează să se deplaseze în Turcia în perioada următoare trebuie să respecte următoarele condiții:

❗ De la 1 iunie 2021, la intrarea în Turcia, vor fi acceptate certificatele de vaccin și vor fi scutite de prezentarea testului sau scutite de la regula carantinei acele persoane care prezintă un certificat de vaccinare cu schema completă a vaccinării și pentru care au trecut 14 zile de la doza de rapel.
❗ Vor fi scutite de la regula carantinării acele persoane care prezintă rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia.
❗ Vor fi scutite de la carantină și persoanele care pot prezenta dovada faptului că au fost infectate cu Sars-cov-2 în ultimele 6 luni sau cele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată din țara de domiciliu. Testele antigen efectuate acasă și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate.
❗ Dovada infectării cu Sars-cov-2 în ultimele 6 luni în vederea scutirii de la obligativitatea prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate fi: rezultat pozitiv al unui test PCR, adeverință emisă de instituții medicale de stat sau private certificate în țara de domiciliu, semnate și ștampilate, emise în limba engleză. Important: în vederea scutirii de la obligativitatea carantinării sau a prezentării testelor negative ori a certificatelor de vaccinare, turiștii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puțin 28 de zile de la vindecare.
❗ Persoanele care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia, fiindu-le permisă deplasarea către punctul de destinație, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, li se va acorda tratamentul necesar și măsura carantinei pentru 14 zile, inclusiv contacților persoanei infectate.
❗ Copiii minori cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Minorii care au vârsta de peste 6 ani (inclusiv) trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19. Minorii cu vârste între 12 și 18 ani care prezintă dovada vaccinării (minim 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) NU trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ Covid-19.
❗ Rămâne, în continuare, obligatorie completarea de către persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, a formularului de intrare de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. La momentul completării formularului, va fi emis codul HES cu care călătorii vor putea avea acces la transport intern și cazare. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă).
❗ În ceea ce privește tranzitul pe teritoriul Turciei, autoritățile turce nu au comunicat alte măsuri față de ceea ce cunoaștem, respectiv:
– Persoanele care tranzitează Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie să prezinte autorităților vamale turce, la intrarea în țară, rezultatul negativ al unui test PCR (NU ANTIGEN / RAPID), efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia. Excepție fac membrilor personalului navigant, șoferii de tir, transportatorii, marinarii și copii cu vârsta de până la 6 ani.
– Persoanele care vor efectua tranzit aeroportuar (pe cale aeriană) pe teritoriul Turciei sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unui test PCR negative, efectuat cu 72 de ore anterior sosirii, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică persoanelor care schimbă aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).
Vom reveni cu informații pe măsură ce le vom primi.

Pe teritoriul Turciei
❗ Este interzisă circulația persoanelor în zilele de luni, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă între orele 22.00 – 05.00 și de sâmbătă de la ora 22.00 până luni la ora 05.00.
❗ Restricțiile de circulație nu se aplică cetățenilor străini aflați pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic! Recomandăm turiștilor sa aibă dovada șederii temporare pe teritoriul Turciei (ex. bilete de avion, rezervări hotel etc).
❗ Cetățenii străini aflați în Turcia în alte scopuri decât cel turistic nu sunt exonerați de la obligativitatea respectării restricțiilor menționate anterior.

IMPORTANT PENTRU TURIȘTI ÎN TURCIA
❗ Restaurantele vor fi deschise între orele 07.00-21.00 luni, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă, cu respectarea unor condiții (dintre care menționăm: 2 metri între mese, 60 cm între scaune, se permit trei clienți în zonele deschise și nu mai mult de doi în zonele închise în același timp). Între orele 21.00 – 24.00, în zilele săptămânii și sâmbăta, și duminica, între orele 07.00 – 24.00, va funcționa serviciul de livrare la domiciliu.
❗ Mall-urile/centrele comerciale și piețele vor fi deschise în timpul săptămânii și în zilele de sâmbăta.
❗ Activitatea cazinourilor, a tavernelor, a pub-urilor, a cafenelelor (inclusiv pentru narghilea sau ceai), a cinematografelor, a internet cafe-uri, a locurilor pentru jocuri electronice, a sălilor de biliard, a piscinelor, a sălilor de sport, a băilor turcești, a saunelor și a saloanelor de masaj, a parcurilor de distracții și a parcurilor tematice este suspendată.
❗ Pentru a obține informații privind funcționarea în această perioadă a obiectivele turistice / punctele de atracție, vă recomandăm să contactați operatori de turism.
❗ Pentru a fi informat în timp real cu privire la situația epidemiologica si măsurile impuse, vă recomandăm să accesați rubrica Condiții de călătorie Turcia de pe pagina de internet a MAE român. https://www.mae.ro/travel-conditions/3753

La intrarea în România din Turcia
Potrivit HCNSU nr. 37 din 04.06.2021, Turcia este pe lista verde,
❗ Nu se instituie măsura carantinei.
❗ Atenție: La îmbarcarea în avion din Turcia către România, sunt companii aeriene (cu o politică proprie față de aeroport), care solicită prezentarea unui test PCR negativ. Menționând că Ambasada României în Turcia efectuează demersuri pentru clarificarea acestei situații, vă recomandăm, pentru a evita eventuale situații neplăcute, să contactați compania aeriană cu care vă deplasați în România”, a precizat Ambasada Romaniei in Turcia

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!