De frica persecuției Kremlinului, reţeaua lui Alexei Navalnîi s-a autodizolvat
Birourile regionale ale lui Aleksei Navalnîi au anunţat joi că se autodizolvă, din cauza ameninţării de a fi declarate ”extremiste”, relatează AFP.
Procurorii ruși cer ca Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) al opozantului politic şi sediile regionale ale acestuia să fie declarate ”extremiste”. În cazul în care această cerere este acceptată de instanță, activităţile FBK ar fi interzise, iar membrii FBK şi simpatizanţii organizaţiei ar fi ameninţaţi de lungi pedepse cu închisoarea.
Dezbaterile urmează să se reia la 17 mai. Însă fără să mai aştepte până atunci, directorul reţelei regionale a opozantului a anunţat că aceasta se autodizolvă.
”Dizolvăm în mod oficial reţeaua”, a anunţat Leonid Volkov, într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, precizând că unele dintre cele 37 de birouri regionale îşi continuă activitatea în mod independent.
Un tribunal de la Moscova a interzis săptămâna aceasta practic întreaga activitate a FBK – publicarea de conţinut pe Internet, organizarea de manifestaţii şi participarea în alegeri.
Înfiinţat în 2011 de către avocatul şi activistul care a devenit noua oaie neagră a Kremlinului, FBK este cunoscut în Rusia prin anchete prin care denunţă corupţia cercurilor puterii.
Cea mai răsunătoare anchetă, publicată în ianuarie, la câteva zile după întoarcerea în Rusia şi arestarea lui Navalnîi, îl acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că şi-a construit un palat la malul Mării Negre.
Vizualizată de 116 milioane de ori pe YouTube, această anchetă l-a obligat pe Putin să dezmintă în mod personal.
Birourile lui Navalnîi de pe întregul teritoriu rus îşi difuzează, la rândul lor, propriile anchete, dar mai ales organizează campanii de ”vot inteligent”, apărate de opozant, care constau în îndemnul la susţinerea unui candidat care are cele mai mari şanse să-l înfrângă pe cel al Kremlinului, indiferent de culoarea politică a acestuia.
Această tactică a cunoscut un succes relativ în scrutinuri locale recente, în care candidaţi ai puterii au fost înfrânţi sau au intrat la balotaj.
Activişti din reţeaua lui Navalnîi au interdicţia, cel mai adesea, de a participa în alegeri.
După revenirea opozantului în ţară din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, autorităţile şi-au intensificat presiunile asupra susţinătorilor acestuia.
Aproape toţi colaboratorii săi au fost plasaţi în arest la domiciliu sau condamnaţi la scurte pedepse cu închisoarea, iar mai mulţi au fugit din ţară.
Echipa sa a anunţat joi că a descoperit că Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov şi conducătorul FBK Ivam Jdanov fac obiectul unor proceduri judiciare despre care nu ştiau nimic până în prezent.
Acest verdict ar putea fi dat în urma unei audieri aflate în desfăşurare tot joi, la cererea Parchetului, ceea ce ar însemna că membrii respectivei organizaţii a lui Navalnîi ce are şi birouri regionale riscă interzicerea activităţii şi pedepse severe cu închisoarea.