Social

Directorul DSP care a folosit electroșocuri pe angajați a fost mutat în alt județ

Directorul economic al Direcţiei Sănătate Publică (DSP) Arad, Gheorghe Iulian Penzeş, care a folosit un dispozitiv cu electroşocuri pe un coleg cu care avea divergenţe, a fost detaşat de Ministerul Sănătăţii la Galaţi, pe o funcţie similară, în urma plângerilor depuse de Sindicatul Sanitas şi de angajaţi ai instituţiei judeţene.

Ministerul Sănătății a luat decizia detașării:

„În urma sesizărilor transmise la minister de către Direcţia de Sănătate Publică Arad şi sindicatul nostru, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a-l detaşa pe directorul economic al instituţiei, pe o perioadă de şase luni, pe o funcţie similară în cadrul DSP Galaţi. În urma acestei decizii, considerăm că a fost restabilit un climat normal de muncă la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Arad”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Sanitas Arad, Otinel Şandru.

În urmă cu o săptămână, surse din cadrul DSP Arad declaraseră, pentru AGERPRES, prezentând şi o filmare cu incidentul – că directorul economic Gheorghe Iulian Penzeş i-a ameninţat pe unii colegi, spunând că are asupra sa dispozitivul cu electroşocuri pentru a se apăra. El avea şi un spray iritant cu piper. Conform filmării, la un moment dat directorul economic a pus aparatul cu electroşocuri pe mâna unui coleg şi l-a pornit, iar cel agresat a strigat: „M-ai curentat! Dom’le, vrei să mă omori?”.

În scandal a intervenit directoarea instituţiei, Cecilia Irimie, care i-a reproşat lui Penzeş că are asupra sa dispozitivul şi spray-ul.

„Ce faceţi, domnule director? Vă rog foarte frumos, domnule director, cu aşa ceva nu veniţi la lucru, nu se poate aşa ceva! Acum mă şpreiaţi pe mine? Nu ne ameninţaţi cu spray-ul! Acum v-am văzut că aţi ameninţat!”, a intervenit directoarea Cecilia Irimie.

Un angajat martor la incident a sunat la 112, relatând ce se întâmplă în sediul instituţiei, iar poliţiştii arădeni au intervenit.

„Poliţiştii arădeni au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, despre o stare conflictuală între doi angajaţi ai unei instituţii publice din Arad. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă, pentru clarificarea stării de fapt. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi lovirea sau alte violenţe”, declarase, în 7 februarie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Claudia Iuga.

Conform sursei citate, toate părţile au fost audiate, iar deocamdată dosarul este întocmit cu privire la faptă, adică „in rem”.

Angajaţii au declarat că directorul economic a mai avut în trecut neînţelegeri cu unii colegi din instituţie, iar în 7 februarie a revenit la lucru după o perioadă mai lungă de concediu.

Sindicatul Sanitas a anunţat, vineri, că solicită prezenţa Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii la sediul DSP Arad, în urma incidentului. Preşedintele Sanitas declarase că există cinci sesizări înregistrate la sindicat de la angajaţi care s-au plâns de comportamentul directorului economic, vizând alte incidente care au avut loc în instituţie.

„Solicităm Corpul de control al Ministerului Sănătăţii pentru a demara ancheta în cazul celor cinci sesizări depuse de angajaţi ai DSP Arad, membri de sindicat, care au reclamat un comportament neadecvat la locul de muncă al directorului economic al instituţiei. Aceste sesizări au fost depuse anterior ultimul incident, pentru că au mai existat neînţelegeri între angajaţi şi directorul economic de-a lungul timpului. De altfel, noi am trimis deja sesizările Ministerului Sănătăţii, care este la curent cu evenimentele care se petrec în instituţie. În urma controlului pe care îl aşteptăm la DSP, sperăm să se ajungă la normalizarea relaţiilor de muncă şi eventual să se ia măsuri administrative”, declarase Otinel Şandru.

El precizase că dacă nu se găsesc soluţii administrative, Sanitas Arad va acorda asistenţă juridică salariaţilor implicaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!