Florin Cîţu a găsit în această seară multe lucruri care pot să unească PNL cu PSD

Delegația PSD a propus, joi, la negocierile cu delegația PNL pentru formarea noului Guvern, ca funcția de prim-ministru să fie asigurată de cele două partide, prin rotație, au declarat surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Potrivit surselor citate, PSD a cerut la discuția cu liberalii ca el să dea primul premierul, urmând ca în 2023 să urmeze un premier de la PNL.

Sistemul propus de PSD a fost „împrumutat” din Israel, spun sursele politice. După ani de criză politică majoră, în Israel s-a reușit în această vară instalarea unui nou cabinet guvernamental condus de Naftali Bennett, iar după doi ani premier va fi Jair Lapid.

De asemenea, sistemul de partajare a funcției, avansat de PSD la negocieri, este implementat și în Parlamentul European, mai spun sursele citate, acolo unde mandatul forului este de 5 ani, însă Președinții îndeplinesc mandate de doi ani și jumătate, împărțite de regulă între principale grupuri politice.

Surse politice spun că nu sunt momentan bariere de netrecut pentru o formulă stânga-dreapta și construcția este deja poreclită „Guvernul-semafor”: PSD (roșu), PNL (galben) și UDMR (verde).

La finalul întâlnirii, liderul PSD Marcel Ciolacu a spus: „Eu cred că suntem pe un drum corect şi dacă vom fi şi cinstiţi, şi patrioţi, acesta este drumul în care va duce formarea unei noi majorităţi”.

„A fost o discuție bună. Am găsit în această seară multe lucruri care pot să ne unească”, a declarat și liderul PNL, Florin Cîţu, după negocieri.

La negocieri nu s-a luat nicio decizie. PSD și PNL vor merge fiecare în forurile interne să prezinte conținutul discuțiilor și cel mai probabil va mai avea loc o rundă de negocieri.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui premier în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!