Social

Gabriela Firea asigură 900 de locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că peste 900 de locuri de cazare se află la dispoziţia persoanelor fără adăpost din Bucureşti.

Centrele sociale ale Primăriei Capitalei, cu o capacitate totală de 367 de locuri, vor oferi cazare permanentă persoanelor fără adăpost, iar pentru suplimentarea acestora DGASMB a închiriat patru spaţii cu un număr total de 412 locuri şi a înfiinţat un centru special dedicat femeilor, cu 23 de locuri. Alte 180 de locuri sunt la nivelul sectoarelor.

„În centrele de cazare permanentă se oferă trei mese pe zi, produse de igienă personală, ceai şi cafea, supraveghere de către personalul DGASMB, precum şi consiliere psiho-socială. Fac un apel către toţi bucureştenii să ne sesizeze prezenţa persoanelor fără adăpost pe care le observă pe stradă, la numărul scurt 021.9524 sau online, prin intermediul aplicaţiei Social Alert, disponibilă pentru Android si iOS”, a scris edilul general, pe Facebook.

Ea a menţionat că în aceste centre se organizează sesiuni de instruire pentru personal şi beneficiari privind măsurile de prevenţie, se monitorizează temperatura celor cazaţi şi se distribuie substanţe dezinfectante şi produse de igienă personală.

Gabriela Firea a reamintit că firmele, fundaţiile sau ONG-urile care doresc să ajute pot trimite obiecte de igienă personală, articole de îmbrăcăminte precum şi alimente de bază. Potrivit reprezentanţilor DGASMB, este nevoie de săpun, şampon, gel de duş, aparate de ras, deodorant, spumă de ras, pijamale, papuci de casă, treninguri, şosete, lenjerie intimă, haine de schimb noi, ceai, zahăr, cafea, sucuri şi pahare, precum şi ziare, reviste, jocuri. Centrul de primire donaţii se afla la Arena Naţională, Bulevardul Basarabia 37-39.

Cele 959 de locuri de cazare sunt în:

  • Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi Sf. Ioan: 270 locuri. Începând cu data de 25 martie acest centru se va izola, nemaifiind permisă intrarea unor beneficiari noi, persoanele deja cazate înţelegând nevoia acestei izolări;
  • Adăpost temporar Odesa: 74 locuri;
  • Adăpost femei: 23 locuri;
  • 4 unităţi hoteliere cu un total de 412 locuri;
  • 180 de locuri la nivelul sectoarelor.

Se estimează că, la începutul lunii martie, în Bucureşti erau 822 persoane fără adăpost, dintre care: 179 persoane în adăposturile DGASPC de sector, 294 persoane în adăposturile finanţate de Primăria Capitalei (Complex Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi Sf. Ioan şi Adăpost temporar Odesa), 349 persoane pe stradă. Pe de altă parte, estimările echipelor de urgenţă arată că este posibil să existe maximum 10% din numărul total de persoane care să nu fi fost niciodată identificate.

Din totalul persoanelor din evidenţă, 20% sunt femei şi 50% au avut ultimul domiciliu pe raza municipiului Bucureşti.

În luarea în evidență au fost numărate persoanele care corespund definiției pe care o propune Federation Europeenne d’Associations Nationales Travaillant avec les Sans-Abri (FEANTSA) – Federația europeană a asociațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost și Observatorul European al PAFA, respectiv orice persoană care este incapabilă să acceadă sau să mențină un adăpost personal adecvat prin propriile mijloace, sau orice persoană care este incapabilă să se mențină într-o locuință personală, în ciuda ajutorului serviciilor sociale.

Adică acele persoane care dorm pe bănci, pe trotuare, în fața magazinelor, în parcuri, în scări de bloc, în mijloacele de transport în comun, în canalele subterane și nu cele care au resurse de a-și găsi un adăpost, fie el și improvizat (barăci sau locuințe insalubre).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!