Politica

Orban nu e de acord ca cei care muncesc după 65 de ani să fie scutiți de plata CAS.

Președintele PNL Ludovic Orban spune că cei care decid să muncească și după vârsta de pensionare, până la 70 de ani, ar trebui să plătească în continuare contribuțiile la stat. El a răspuns astfel la o întrebare privind un proiect de lege anunțat de deputatul liberal Alexandru Kocsis, care prevede scutire de CAS pentru cei care aleg să rămână în activitate după 65 de ani.

„Atât timp cât înregistrezi venituri din diferite activitiăți ca persoană activă, părerea mea este că trebuie plătite impozitele și contribuțiile, indiferent de vârstă, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege care e supus dezbaterii și în procedură de adoptare de către Guvern presupune posibilitatea de a munci peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani. Prevede ca un drept și, atâta timp cât persoana este cea care solicită să-și continue activitatea, este o decizie a sa și este mai degrabă un drept. Nu văd de ce ar trebui să nu mai plătească contribuțiile pentru pensie”, a spus Orban.

„Este foarte important ca sistemul fiscal să fie așezat pe niște principii foarte clare, trebuie reduse cât mai mult regimurile fiscale discriminatorii, trebuie asigurată practic o egalitate de tratament a cetățeanului din punct de vedere fiscal”, a adăugat el.

În 23 martie, PNL Bihor anunța pe pagina de Facebook intenția lui Kocis de a depune la Parlament un proiect de lege prin care pensionarii care aleg să se reangajeze pot solicita scutirea de la plata CAS.

„Aceşti oameni care au contribuit la acest buget 35 de ani şi au susţinut plata atâtor pensii şi-au făcut din plin datoria faţă de acest sistem, ei ȋnşişi fiind astăzi ȋn categoria pensionarilor”, a motivat Kocis.

„În proiectul de lege pe care ȋl voi depune voi lăsa posibilitatea oamenilor de a alege: plătesc CAS ȋn continuare şi cer recalculare sau solicită scutire de la plata CAS şi pierd posibilitatea de a cere recalculare”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!