Diverse

Povestea Cimitirului Vesel din Săpânța. Cum au ajuns maramureșenii să ia moartea în râs

Poate că nu există om în România care să nu fi auzit despre Cimitirul Vesel din Săpânța. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș și chiar și din țară, locul despre care se spune că este unul în care se râde în fața morții.

Crucea soacrei din Cimitirul Vesel a devenit deja legendă. La fel ca multe alte povești sculptate pe crucile de lemn din centrul localității Săpânța. Astăzi, acest loc este un muzeu în aer liber, dar în același timp este și cimitirul satului. Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, iar primele au apărut în anul 1935.

Cimitirul Vesel este un loc unic în lume. Nu sunt multe popoare care să obișnuiască să ia moartea în râs. Maramureșenii, în schimb, o fac încă din cele mai vechi timpuri.

„Povestea a început încă de la 1935-1936, când Stan Ioan Pătraș, unul dintre cei mai renumiți meșteri ai comunei, acum și ai Maramureșului și a întregii lumi, a venit cu o idee năstrușnică prin care să exprime într-o bucată de lemn de stejar povestea întregii vieți a unui om”, spune Dănuț Ștețca, ghid de turism.

Stan Ioan Pătraș nu era doar meșterul satului, ci și cel care i-a învățat pe oameni să privească moartea cu alți ochi. Acest lucru a devenit tradiție în Săpânța, iar locuitorii spun că așa va rămâne pentru totdeauna. Ne asigură de acest lucru ucenicul creatorului, așa cum i se spune astăzi întemeietorului, Dumitru Pop Tincu. Acesta trăiește în casa profesorului său și îi duce mai departe meșteșugul.

„Această meserie nu se va pierde, eu întotdeauna mi-am căutat și îmi caut un om care va fi foarte bine sprijinit cât eu voi mai trăi, deoarece această meserie are o bază de unde a plecat Ion Stan Pătraș și această bază încercăm să n-o pierdem, acea lucrare care merge total tradițional, lucrat cu mâna, nu cu unelte sau cu alte mașini”, spune Dumitru Pop Tincu, meșter de cruci.

Casa meșterului Stan Ioan Pătraș este un adevărat muzeu. Aici se află, printre altele, și atelierul în care sunt lucrate și restaurate crucile din Cimitirul Vesel. Lemnul care se folosește pentru construcția acestora este din stejar, iar prețul poate ajunge până la 5.000 de lei. Pentru realizarea unei cruci este nevoie de două-trei săptămâni. Există localnici care strâng bani o viață întreagă pentru un loc în Cimitirul Vesel.

„Denumirea Cimitirului Vesel vine de altfel și din coloritul acestor cruci, pentru că sunt exprimate cele mai frumoase culori, de aici și celebrul albastru de Săpânța, fiecare culoare cu simbolistica ei”, spune Dănuț Ștețca, ghid de turism.

Aproape 50.000 de turiști din toate colțurile planetei vizitează anual Cimitirul Vesel. De-a lungul anilor, acest loc a fost inclus în topul monumentelor funerare din întreaga lume. În Europa, țințirimul maramureșean ocupă primul loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!