International

Rusia amenință România cu expulzarea unui oficial MAE român

Moscova amenință cu măsuri similare în cazul expulzării unui oficial rus de la ambasada Rusiei în România. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că ambasadorul României la Moscova cunoaște „procedura măsurilor echivalente”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat luni, pentru agenția TASS, că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaște bine procedura măsurilor reciproce. Declarația vine ca un comentariu la expulzarea adjunctului atașatului militar din cadrul ambasadei ruse la București.

„Ambasadorul român în Rusia este familiarizat cu procedura măsurilor echivalente”, a spus Maria Zaharova.

La rândul său, ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, a catalogat măsura expulzării oficialului de la mbasadă drept un gest „neprietenos”, precizând că Rusia poate lua măsuri similare.

„Această decizie este fără îndoială una neprietenoasă și nu duce la îmbunătățirea relațiilor internaționale între Rusia și România”, a declarat ambasadorul, potrivit agenției TASS.

„În acord cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”, a mai adăugat Valery Kuzmin.

El a confirmat că a fost convocat la Ministerul român de Externe, unde a fost înștiințat că un adjunct al atașatului militar din cadrul ambasadei ruse la București a fost expulzat.

„Convenția de la Viena nu cere ca motivele pentru astfel de demersuri să fie explicate; diplomații români au evitat cu atenție să facă orice comentariu”, a mai adăugat Kuzmin.

România a anunțat luni expulzarea unui oficial din cadrul Ambasadei Rusiei la București. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Activitățile și acțiunile lui contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Potrivit unor surse guvernamentale, Alexey Grishaev desfășura „activități de spionaj”. Acesta ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. Cetățeanul rus ar fi încercat să aibă acces la anumite persoane care să îl ajute să obțină astfel de informații, dar fără succes. El urmează să fie expulzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!