International

Rusia și Turcia se bagă în scandalul Hamas – Israel. Erdogan: similitudinea pozițiilor Turciei și Rusiei

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a discutat miercuri cu liderul rus, Vladimir Putin, despre situația din Ierusalim și despre situația generală din zona de conflict arabo-israeliană, informează agenția rusească TASS.

Președintele turc a subliniat că „similitudinea pozițiilor Turciei și Rusiei cu privire la [statutul] Ierusalimului este un mesaj important” în contextul soluționării problemei. El a considerat importante declarațiile Ministerului de Externe rus privind soluționarea problemei Ierusalimului pe baza deciziilor ONU și a principiului celor două state.

Citește și: RĂZBOI TOTAL ÎN PALESTINA. Benjamin Netanyahu: ”Ne vom intensifica şi mai mult puterea atacurilor”

Erdogan a subliniat necesitatea unei intervenții urgente a Consiliului de Securitate al ONU în situația dintre Israel și palestinieni. ONU, în convingerea sa, „trebuie să demonstreze o poziție dură și decisivă pentru ca Israelul să oprească atacurile” asupra Fâșiei Gaza. El a remarcat separat că „este necesar să se rezolve problema trimiterii forțelor internaționale de menținere a păcii în regiune pentru a proteja palestinienii” și și-a exprimat încrederea că „Turcia și Rusia, pe platforma ONU, vor demonstra o strânsă cooperare în aceste probleme”.

Citește și: SUA și Marea Britanie au luat apărarea Israelului după lansările de rachete

Pe 10 mai, miniștrii de externe ai Rusiei și ai Turciei, Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu, au avut o conversație. După cum se menționează în mesajul Ministerului de Externe rus, „miniștrii au condamnat evacuarea palestinienilor din zona lor de reședință inițială – cartierul Sheikh Jarrah – și în spiritul declarației comune a reprezentanților speciali ai Cvartetului mediatorii internaționali pentru soluționarea Orientului Mijlociu din 8 mai 2021, au cerut tuturor părților la acest conflict să manifeste reținere și să permită acțiuni care amenință să exacerbeze și mai mult situația în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului. ”

Rusia face apel la calm

Potrivit secretarului de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, părțile la conflict ar trebui să încerce să găsească o soluție, bazându-se pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.

Moscova se arată îngrijorată de numărul tot mai mare de victime și solicită ambelor părți să manifeste prodență. Acest lucru a fost anunțat de către secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Citește și: (VIDEO) ALERTĂ. A reizbucnit conflictul israelo-palestinian: Zeci de rachete au fost lansate spre Israel

„Facem apel ambelor părți să își exercite reținerea. Suntem îngrijorați de numărul tot mai mare de victime civile și de bombardamentele nediscriminatorii ale civililor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, părțile la conflict ar trebui să încerce să găsească o soluție, bazându-se pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Citește și: Zeci de palestinieni morți după ce Israelul a răspuns la rachetele lansate din Gaza

„Ambele părți trebuie să găsească forța pentru a ajunge la o soluționare a problemei, bazându-se în primul rând pe rezoluțiile actuale ale Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!