International

Un agent FBI, dispărut în Iran în urmă cu 13 ani, ar fi murit în detenție

Fostul agent FBI Robert Levinson, dispărut în Iran în urmă cu 13 ani, a murit în custodia forțelor de securitate, potrivit unui comunicat emis de familia sa citat de BBC.

„Este imposibil să descriem durerea noastră”, a anunțat familia, adăugând că moartea lui Levinson pare să fi avut loc înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus în Iran.

Robert Levinson a dispărut în 2007 pe insula iraniană Kish și a devenit ostaticul american aflat în cea mai lungă detenție.

Familia sa spune că se afla într-o misiune CIA neautorizată. Levinson s-a retras din FBI în 1998, însă lucrat pe insula Kish ca detectiv particular, investigând contrabanda de țigări din regiune, spune soția sa. Oficialii americani suspectează că Robert Levinson a fost răpit de serviciile iraniene de informații pentru ca Iranul să aibă un avantaj în negocierile cu Washington. Potrivit FBI, Levinson ar fi fost răpit în data de 9 martie 2007.

FBI a transmis un mesaj pe 9 martie 2020, anunțând că se împlinesc 13 ani de la răpirea lui Levinson și că acesta ar avea acum 72 de ani.

În 2019, autoritățile americane au anunțat o recompensă de până la 20 de milioane de dolari pentru informații privind găsirea, recuperarea și salvarea lui Levinson. Totodată, FBI a anunțat o recompensă de 5 milioane de dolari în cazul lui Levinson.

Ce a spus președintele Donald Trump
Donald Trump a declarat miercuri, la Casa Albă, că a fost foarte implicat în problemă și l-a lăudat pe Robert Levinson. „Situația nu arată bine, nu s-a aflat într-o stare bună în Iran de ani de zile, situația nu este promițătoare”, a spus liderul american.

„Robert Levinson, care era extraordinar, a fost bolnav multă vreme. A avut niște probleme grele înainte să fie reținut sau capturat. Situația nu arată bine, dar nu accept că este mort. Nu ne-au spus că este mort”, a adăugat Trump.

În noiembrie 2019, Donald Trump a cerut pe Twitter Iranului să-l predea pe Levinson autorităților americane.

Fotografii și clipuri video cu Levinson, trimise în 2010 și 2011
Familia Levinson a anunțat în comunicatul emis miercuri că a primit recent informații de la oficialii americani, informații de pe urma cărora a tras concluzia că Robert a murit în custodia forțelor iraniene.

Familia a primit fotografii și clipuri video cu Robert Levinson în 2010 și 2011, fără a fi dezvăluit locul în care se află.

În fotografii, Robert Levinson avea barbă și purta o salopetă portocalie de deținut, precum cele purtate de deținuții de la baza americană Guantanamo Bay.

Experții au stabilit că mesajele video au fost trimise prin Pakistan, în timp ce fotografiile au fost trimise din Afganistan, iar Levinson s-ar fi putut afla în oricare din aceste țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!