Un submarin nuclear american a intrat într-un munte și s-au deconspirat în fața Chinei

Marina americană a demis trei membri de top ai echipajului submarinului nuclear USS Connecticut care a lovit recent un munte subacvatic, relatează BBC.

Comandantul Cameron Aljilani și alte două persoane au fost îndepărtați după o anchetă privind incidentul din Marea Chinei de Sud.

USS Connecticut aa avut accidentul luna trecută și a fost forțat să iasă la suprafață timp de o săptămână și să navigheze spre teritoriul american Guam.

Oficialii marinei spun că membrii echipajului „ar fi putut preveni” coliziunea, scrie mediafax.ro.

Săptămâna trecută, marina a declarat că submarinul a lovit un „munte submarin” necunoscut în timp ce patrula în imersie.

Cincisprezece marinari au suferit răni minore. În prezent, submarinul este verificat pentru a se stabili dacă a suferit avarii, în Guam, înainte de a se întoarce la Washington pentru reparații.

Incidentul a avut loc pe fondul creșterii tensiunilor în regiune. China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, dar țările din jur și SUA nu sunt de acord.

Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce SUA, Marea Britanie și Australia au convenit asupra unui pact istoric de securitate privind tehnologia submarinelor, considerat pe scară largă ca un efort de a contracara puterea Chinei.

Ciocnirea a provocat furia oficialilor de la Beijing, care au întrebat ce căuta nava în regiune și s-au declarat îngrijorați de posibile scurgeri nucleare.

La o conferință de presă de vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că SUA trebuie să dea o explicație completă a incidentului și „să înceteze provocările”, a relatat Reuters.

Oficialii marinei americane nu au explicat încă modul în care nava a lovit muntele submarin.

Ryan Ramsey, un fost căpitan de submarin al Marinei Regale britanice, s-a declarat șocat de această coliziune, relativ rară. „USS Connecticut este un submarin foarte modern – așa că este oarecum surprinzător”, a declarat el pentru BBC. „Dar dacă te relaxezi în orice moment, atunci lucrurile se pot întâmpla”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!