International

(VIDEO) Iranul a construit drone numite ”Gaza”, cu raza de 2.000 de km și capabile să transporte 13 bombe

Iranul a construit drone numite ”Gaza”, Gardienii Revoluţiei din Iran au prezentat vineri o nouă dronă de luptă numită „Gaza”, în semn de omagiu pentru palestinieni, la câteva ore după intrarea în vigoare a unui armistiţiu între Israel şi grupurile armate palestiniene care a pus capăt unui număr de 11 zile de confruntări, relatează AFP.

Numele dronei este un „omagiu etern pentru cei care rezistă astăzi în Gaza invaziei şi agresiunii sioniste”, a declarat şeful armatei ideologice a Republicii Islamice, generalul de divizie Hossein Salami, citat de site-ul oficial al Gardienilor, Sepah News.

Dispozitivul este capabil să transporte 13 bombe şi să zboare la peste 10.000 de metri altitudine, la o viteză de 350 km/h şi cu o autonomie de 20 de ore, se precizează pe site. Dronele au o rază de acțiune de 2.000 de km și sunt asemănătoare aparatelor americane US Predator sau Reaper.

Republica Islamică Iran, duşman jurat al Iranului, nu recunoaşte statul evreu, iar susţinerea cauzei palestiniene este pentru ea un pilon al politicii sale externe de la revoluţia din 1979.

Citește și: Liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei ironizează: Israelul a fost obligat să accepte înfrângerea în Gaza

Vineri, o încetare a focului a intrat în vigoare şi armele au tăcut în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană sub blocadă israeliană de aproape 15 ani, şi în Israel.

Raidurile aeriene şi tirurile de artilerie israeliene asupra enclavei s-au soldat cu în 11 zile cu 243 de morţi de partea palestiniană, între care şi 66 de copii, potrivit autorităţilor locale.

În Israel 12 persoane, printre care un copil şi o adolescentă, au murit în tirurile cu rachete lansate din Fâşia Gaza, potrivit poliţiei.

Miercuri, generalul Salami a elogiat „naşterea unei noi Palestine care se luptă cu rachete”, adăugând că Israelul a părut „distrus, frustrat şi deprimat”.

Şeful forţei externe a Gardienilor Revoluţiei, Esmail Qaani, a asigurat duminică Hamas, la putere în Gaza, şi Jihadul Islamic, al doilea grup armat din enclavă, de susţinerea Teheranului în lupta lor împotriva Israelului.

Potrivit site-ului Gardienilor, generalul Salami a mai prezentat şi un nou sistem radar uşor de deplasat şi numit „Quds” (Ierusalim), care permite în special detectarea avioanelor pe o rază de 500 de kilometri. De asemenea, a fost prezentată o versiune ameliorată a unui sistem de apărare antiaeriană.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!