Ziarul Apple Daily din Hong Kong acuzat de uneltire împotriva securității naționale, ar putea fi închis

Ziarul Apple Daily din Hong Kong acuzat de uneltire împotriva securității naționale, ar putea fi închis, redacția a fost vizată de un val de percheziții, la care au participat peste 500 de polițiști, dacă autoritățile nu deblochează conturile bancare pe care au pus sechestru, ar putea să se închidă peste câteva zile.

Conducerea redacției a fost arestată pentru încălcarea noii legi a securității naționale, iar bunuri ale companiei, în valoare de 2,3 milioane de dolari, au fost blocate.

Mark Simon, consilier al lui Jimmy Lai, patronul ziarului și critic dur al Beijingului, a declarat luni pentru Reuters că ziarul va fi obligat să se închidă „în câteva zile”, după ce autoritățile au blocat conturile firmei care deține ziarul, din care urmau să fie plătite salariile redacției.

Într-un memoriu intern către o parte a personalului, Apple Daily anunță că board-ul companiei-mamă, Next Media, va decide până la sfârșitul săptămânii dacă va continua publicarea ziarului.

„Dacă board-ul decide vineri că nu va mai continua (să editeze ziarul – n.r.), redacția online va înceta să mai încarce materiale pe site la ora 23.59, iar ziarul nu va mai funcționa după publicarea ediției din 26 iunie”.

500 de polițiști au descins joia trecută la sediul ziarului Apple Daily din Hong Kong, unde au arestat conducerea redacției, sub acuzația de uneltire cu forțe străine împotriva securității naționale. Jurnaliștii au fost controlați și împiedicați să se întoarcă la birou, computerele le-au fost examinate și confiscate, iar bunuri de peste două milioane de dolari ale companiei au fost puse sub sechestru.

Poliția afirmă că descinderile au fost legate de încălcarea legii securității naționale – uneltire cu puteri străine -, din cauza a peste 30 de articole în care Apple Daily făcea apel la țări străine să sancționeze China și Hong Kong-ul.

Poliția a anunțat că doi dintre cei cinci arestați sunt acuzați de uneltire cu puteri străine, aceleași acuzații fiind formulate și în cazul a trei companii care dețin ziarul.

Apple Daily a precizat că cei acuzați sunt redactorul-șef Ryan Law și directorul general Cheung Kim-hung.

Potrivit The Guardian, Ryan Law ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!