Bayram fericit tuturor musulmanilor! Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc 3 zile, Ramazan Bayram-ul

După o lună de primenire spirituală prin post, slujbe şi rugăciuni, credincioşii musulmani sărbători, începând de joi, 13 mai 2021, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul.

Prima zi de Ramazan Bayram sau Șeker Bayram (Bairamul dulce) este petrecută în familie. Începând cu ora 06.17 la Constanța, apoi în funcție de localitate, imami din toate geamiile din România oficializează începerea sărbătorii prin rostirea versetelor din Coran. Doar bărbaţii merg la moschee pentru rugăciune, în timp ce femeile pregătesc masa pentru întreaga familie.

Potrivit tradiţiei, musulmanii se îmbracă frumos, femeile aranjează masa și servesc micul dejun alături de familie. Cei tineri au obligaţia să viziteze rudele bătrâne şi să le sărute mâna, în semn de respect. Musafirii sunt serviţi cu bucate tradiţionale tătărești, turcești sau arabești, în special dulciuri iar de pe mese nu lipsesc baclavalele.

Copiii tătari (de obicei pe la sate sau în comunitățile mai mari) merg cu colindul la casele vecinilor musulmani şi le urează „Bayram Qayırlı Bolsın“, fiind răsplătiţi cu dulciuri și fructe. De Bairam, musulmanii trebuie să dea de pomană altor musulmani cu probleme financiare, pentru ca fiecare să aibă pe masă bucate cu care să încheie postul.

Mesajul Muftiatului Cultului Musulman din România
„După o lună de post şi rugăciune, credincioşii musulmani vor sărbători, începând de joi, 13 mai 2021, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Sărbătoarea marchează sfârșitul Lunii Sfinte Ramazan, lună în care credincioșii au postit, au dedicat cea mai mare parte a timpului rugăciunii și s-au primenit sufletește prin recitarea Coranului cel Sfânt și căință.

Urmează trei zile de sărbătoare, pe care noi, musulmanii, suntem obișnuiți să le petrecem alături de familie și de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate și tradiționalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind bacalavalele. Trebuie să conștientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paște cel mai tare în mediile aglomerate. Din acest motiv, facem apel ca și în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse și aplicate tocmai pentru binele nostru și al celor din jur, respectiv păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerației și purtarea măștii.

O altă dovadă de unitate și de omenie este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea. Profităm de acest prilej în care ne adresăm comunității noastre și facem apel la semenii noștri să meargă să se vaccineze cât mai curând, pentru a putea reveni la normalitate și pentru a-i putea bucura pe cei mai în vârstă cu câte o îmbrățișare.

Ramazan Bayram-ul este a doua sărbătoare importantă a Islamului, alături de Kurban Bayram. În dimineața primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători, după care membrii familiilor merg la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute la cele veșnice, iar mai apoi, copiii vor merge cu colindul din casă în casă.

Muftiul Muurat Iusuf va oficia mâine dimineață slujba de Ramazan Bayram, începând cu ora 06:17 la Geamia Hunchiar din Municipiul Constanța.

De asemenea, muftiul Muurat Iusuf transmite prin intermediul acestui comunicat de presă, tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul: Ramazan Bayram Fericit!, Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!, Ramazan Bayramı hayırlı olsun!, Eid Al-Fitr Mubarak!”, transmite Muftiatul Cultului Musulman.

Mesajul Uniunii Culturale a Tătarilor din România
Fie ca aceste zile de sărbătoare să ne fie călăuzitoare, să ne aducă pace sufletească și căldură. Să ne respectăm semenii, să fim mereu cu sufletul deschis și să facem tot ce ține de noi pentru a putea conserva și promova tradițiile, obiceiurile, limba și valorile culturale tătărești, care s-au înrădăcinat adânc în România, odată cu așezarea noastră pe plaiurile din Dobrogea.

Sărbătoarea de Bayram ne regăsește în plină campanie de vaccinare, iar după finalizare, avem speranța, cu ajutorul bunului Allah să putem respira, zâmbi și trăii bucuria revenirii la normalitate, pentru a ne recăpăta viața care ne-a lipsit atât de mult și binențeles să putem desfășura cât se poate de repede, activități de conservare a identității tătare care lipsesc atât de mult comunității. Bayram fericit tuturor musulmanilor! Iar comunității tătare: RAMAZAN BAYRAMINIZ, QAYIRLI BOLSIN!”, spune Fildis Reșit, președintele UCTR

Mesajul Uniunii Democrate a Turcilor din România
”Sărbătorim în perioada 13-15 mai, încheierea Lunii Sfinte Ramazan, luna iertării şi a milosteniei, perioadă de 30 de zile petrecută în post şi rugăciune. Luna Ramazan ne aduce mereu nouă, musulmanilor, bucurie în suflete deoarece este luna revelării Coranului şi a primenirii spirituale.

În acest an, din cauza condiţiilor impuse de starea de alertă, UDTR a organizat cine de iftar la sucursalele unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu Covid 19 a permis acest lucru, cu un număr redus de participanţi, păstrând normele igienico-sanitare pentru a preveni răspândirea virusului Sars CoV 2. Sperăm că vaccinarea ne va ajuta pe toţi să depăşim cu bine această perioadă de distanţare socială şi să ne reîntoarcem cât mai repede la activităţile noastre, de promovare a valorilor identitare, la care să participe cât mai mulţi etnici turci.

Cu speranţa că cele 3 zile de sărbătoare vă vor aduce bucurie în suflet, înţelegere, tihnă şi bunăstare în familie, vă doresc dragi etnici turci: Sărbători fericite! Ramazan Bayramınız mübarek olsun!” spune Fedbi Osman, preşedintele UDTR

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!