PoliticaUltima Ora

Încă o lege-bombă a fost adoptată tacit. Limba maghiară ar putea deveni limbă obligatorie în Ardeal. PSD a dat aviz pozitiv

La începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege problematic iniţiat de UDMR: autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective. Proiectul vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv în plină pandemie.

Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. În Senat, PSD are singur majoritate. Articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale:

TRASEUL LEGII

Pe 13.11.2019 a primit aviz NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social.

Pe 16.12.2019 a primit aviz POZITIV, ”cu observaşii şi propuneri”, de la Consiliul Legislativ. De obicei, Consiliul Legislativ dă aviz pozitiv cu observaţii tuturor proiectelor de lege, fără să intre pe fond, ci doar pe formă iniţiativei.

Pe 4.03.2020 a primit aviz NEGATIV de la Comisia de Muncă.

Pe 30.03.2020, în plină pandemie de coronavirus, proiectul a primit aviz POZITIV şi de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi dominată de PSD.

Pe 8.04.2020 a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.

Este al doilea proiect de lege iniţiat de UDMR care trece prin adoptare tacită cu sprijinul sau din neatenţia PSD. Adoptarea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respins definitiv de Senat, dar trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost posibilă prin delăsarea majorităţii partidelor parlamentare. Deşi ştiau de problematică din 12 martie, PSD, PNL sau USR au ignorat subiectul.

Dovadă este stenograma şedinţei liderilor de grup din 12 martie, când la ora 14.39 s-au întâlnit reprezentanţii partidelor parlamentare într-o scurtă şedinţă. Redăm din stenograma şedinţei.  

Alfred Simonis: Domnul Paşcan are o modificare de făcut la ordinea de zi pentru săptămâna viitoare.

Marius Paşcan: Da, domnule preşedinte. Este un proiect cu termen care trece de noi în 25; eu vă propun, pentru că nu se ştie când vom mai avea plen, PL-x 670 să fie adus de pe poziţia 112, să fie adus pe poziţia cinci.

Varujan Pambuccian: Despre ce e vorba în proiect?

Marius Paşcan: Da. Este autonomia Ţinutului Secuiesc, aşa este şi… Atenţie! Dacă nu-l dezbatem, va trece de noi în 25 şi merge la Senat. Şi de aceea vă cer… Dar preferaţi să nu-l discutăm deloc? Aveţi ceva…?

Alfred Simonis: Bun. Supun votului propunerea făcută de domnul Paşcan. Cine este pentru? Împotrivă? Se abţine cineva?  O abţinere şi un vot împotrivă. Adoptat. Două abţineri. Dar despre ce e vorba, că nici măcar n-am văzut… Bun. Mergem mai departe. Dacă mai sunt intervenţii la ordinea de zi? Dacă nu, vă supun votului ordinea de zi, cu această modificare făcută în Comitet. Cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Nu sunt. Adoptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!