Politica

Liderul deputaților PSD: Până acum, Nicolae Ciucă nu ne-a solicitat sprijin. Suntem în război, iar în război se fac cabinete de război

Liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, a declarat, vineri, că premierul desemnat Nicolae Ciucă nu a solicitat până în prezent o discuţie şi niciun fel de sprijin de la PSD, menţionând că decizia privind susţinerea unui Guvern trebuie luată în forurile statutare ale partidului, iar situaţia critică în care se află România „lasă o marjă de manevră mai mică”, pentru că „în război se fac cabinete de război”.

„Decizia de susţinere a unui Guvern trebuie luată în forurile statutare ale partidului şi discuţia aceea va fi în forurile statutare, că va fi mâine, că va fi luni, că va fi marţi, în funcţie de calendarul propus de premierul desemnat.

Până la urmă, dacă prim-ministrul desemnat îşi găseşte majoritate la USR, USR care susţinea în urmă cu câteva zile că un guvern minoritar condus de Dacian Cioloş ar fi o soluţie, poate ajung la concluzia că un guvern minoritar cu domnul Ciucă prim-ministru poate fi o soluţie şi asta. Dacă domnul Cioloş putea fi minoritar, de ce nu ar fi şi altcineva. S-ar putea să nu fie nevoie de discuţia cu noi cei de la PSD”, a afirmat Simonis, la sediul PSD.

Întrebat despre eventuale semnale venite de la reprezentanţii PSD din teritoriu privind susţinerea unui Guvern minoritar, Simonis a spus: „Nu au fost semnale, pentru că nu a existat o discuţie cu Nicolae Ciucă, nu există semnale în sensul acesta şi nu putem decide fără să avem această invitaţie, fără să avem ceva ce să decidem”.

Simonis a spus că pot avea loc consultări între PNL şi USR, pentru că aceștia din urmă doreau un guvern minoritar.

„În acest moment, e posibil să fie consultări între PNL şi USR, între cei care au format coaliţia de guvernare până acum câteva zile şi, dacă Dacian Cioloş a propus miercuri în Parlament un guvern minoritar, mi-e greu să înţeleg cum ar putea să nu voteze un guvern minoritar în Parlament, pentru că spuneau că un guvern minoritar este soluţia pentru România”, a spus Alfred Simonis.

El a subliniat că, având în vedere situaţia critică din ţară, este nevoie de un armistiţiu în clasa politică.

„România se află într-o situaţie critică în acest moment, din păcate situaţia în care ne-au adus cei de la PNL şi cei de la USR, iar cei de la USR conducând Ministerul Sănătăţii în ultimul an de zile, ne lasă o marjă de manevră mai mică decât ne-am fi dorit, pentru că suntem în război, iar în război se fac cabinete de război.

Cred că întreaga clasă politică trebuie să înţeleagă că este nevoie de un armistiţiu pentru o perioadă scurtă de timp pentru a gestiona situaţia dezastruoasă, critică, tragică din spitalele din România şi după aceea putem să ne întoarcem la bătăliile obişnuite între decidenţii politici. Cred că aceasta este strategia, direcţia politică în care să meargă întreaga clasă politică şi aici vorbesc şi de USR şi de PNL şi de toată lumea – armistiţiu până când gestionăm situaţia din spitale pentru că oamenii mor în fiecare zi, mor în România mai mulţi oameni decât în toată Europa la un loc şi acest lucru nu poate să ne lase impasibili”, a explicat deputatul PSD.

Întrebat dacă sprijinul PSD pentru Guvern va depinde de programul propus sau sunt şi alte condiţii, Simonis a răspuns: „Să vedem, să ajungem la solicitarea unui sprijin, până în acest moment nu ne-a fost solicitat niciun fel de sprijin”.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, după o ședință a conducerii partidului, că s-a decis ca liderii partidului să aibă o discuție cu prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă. Întâlnirea va avea loc la sediul PSD din Kiseleff.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a avut vineri, la sediul PNL, o discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă şi cu Florin Cîţu, pentru formarea Guvernului. „Am discutat dacă putem continua guvernarea și răspunsul a fost da”, a declarat Kelemen Hunor, la finalul discuțiilor. Președintele PNL Florin Cîțu a precizat că, cel mai probabil, premierul desemnat va veni cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură săptămâna viitoare, joi.

Nicolae Ciucă a fost desemnat, joi, de preşedintele Klaus Iohannis candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!