Social

Lumea musulmană sărbătoreste de azi, timp de trei zile, Ramazan Bayramul

Lumea musulmană sărbătoreste de azi, timp de trei zile, Ramazan Bayramul. În România, conform tradiţiei, turcii și tătării își vizitează rudele mai în vârstă, iar copiii merg cu colindul şi primesc în dar dulciuri. Se mai numeste și „Şeker Bayram”, adică „Bayramul dulce“.

Ramazan Bayramul vine după luna de ramadam, în care musulmanii au ținut un post dur “care urmăreşte primenirea spirituală, morală şi trupească odată cu intrarea în cea de-a noua lună a anului islamic, cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna fericirii şi iertării”. În dimineața primei zilei, se organizează slujbe oficiate de imami în toate geamiile din țară.

În contextul actual, slujbele se oficiază în curțile geamiilor, credincioșii musulmani poartă măști de protecție și păstrează distanța de doi metri între ei, vin la ceremonie cu propriul covoraș de rugăciune și trebuie să evite strângerile de mână și îmbrățișările. Nici copiii nu se mai pot duce să-i colinde pe vârstnici pentru că ar trebui să le pupe mâna pentru a o duce apoi la frunte.

Reprezentantul Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat transmite: ”Fie ca aceste zile de sărbătoare să ne fie călăuzitoare și să fim buni și darnici întotdeauna. Să ne respectăm pururi părinții, să îi ajutăm ori de câte ori putem pe cei aflați în suferință, să fim mereu cu sufletul deschis și gata să facem o faptă bună! Adresează credincioşilor musulmani tradiţionala urare „UN BAİRAM FERİCİT”! “RAMAZAN BAIRAMÎNÎZ QAYÎRLÎ BOLSÎN !“ “RAMAZAN BAYRAMINIZ HAYIRLI VE MŰBAREK OLSUN !” “EID AL FITIR MUBARAK”!

Mesajul președintelui Uniunii Democrate Turce din România, Fedbi Osman, cu prilejul Sărbătorii Ramazan: ”Fie ca Sărbătoarea Ramazan să vă aducă bucurie în suflete, sănătate în familie și belșug în case! Ramazan bayramınız mubarek olsun!”

Mesajul președintelui Uniunii Culturale a Tătarilor din România, Fildis Reșit: ”Cu prilejul Sărbătorii Ramadanului, vreau să transmit tătarilor și musulmanilor din România, precum și musulmanilor din întreaga lume, profundul meu respect și le doresc ca Allah să le ofere sănătate, noroc, prosperitate și înțelegere. O SĂRBĂTOARE DE RAMAZAN FERICITĂ! RAMAZAN BAYRAMINIZ QAYIRLI BOLSIN!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!