Cultura-Educatie

Mesajul președintelui și al premierului cu ocazia începerii postului la musulmani

Ramadanul este a noua lună a calendarului Islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru toți musulmanii. De asemenea este un moment important pentru comemorarea istoriei sacre a Islamului. Acest act, postul, reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală pe parcursul întregii zile. În raport cu calendarul gregorian, cel musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an.

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis comunității musulmane din România cu ocazia începerii lunii postului Ramadan

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
”La începutul lunii postului Ramadan, perioadă a rugăciunii și meditației, le transmit cetățenilor români de etnie turcă și tătară urări de sănătate și împlinire spirituală. Ramadan oferă comunității musulmane oportunitatea de a reflecta la mesajul de pace al Coranului, la valorile solidarității sociale și ale iubirii aproapelui.
În acest an, credința și speranța izvorâte din litera Coranului trebuie să vă fie sprijin pentru a depăși situația grea pe care o traversăm și pentru a respecta măsurile instituite prin starea de urgență. Apreciez modul în care credincioșii cultului musulman din România participă la efortul nostru comun de a combate efectele epidemiei, spre binele lor, al apropiaților lor și al tuturor semenilor noștri.
Fie ca luna postului Ramadan să vă lumineze sufletele și inimile cu iubire și grijă pentru cei în nevoie.
Ramadan Karim!” a încheiat Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia începerii lunii postului Ramadan

” Cu ocazia începerii lunii postului Ramadan, transmit calde salutări comunității musulmanilor din țara noastră!
Ramadanul este timp dedicat spiritului, reflecției și familiei, prin răgazul oferit regăsirii sinelui și consolidării relațiilor cu cei dragi. Semnificația și binecuvântarea Lunii Sfinte a Ramadan sunt cu atât mai puternice în această perioadă tumultoasă, în care indiferent de convingerile religioase redescoperim cu toții noi valențe ale solidarității umane și comunitare și regăsim bucuria încrederii în înțelegerea și ajutorarea aproapelui.
Comuniunea spirituală creează legături trainice, cultivarea dialogului, respectarea și înțelegerea diversității religioase și culturale, fac comunitatea mai puternică. Modul în care ne-am unit cu toții forțele pentru a respecta măsurile de protecție și a limita consecințele răspândirii coronavirusului ne dă tuturor încredere că vom depăși cu bine această încercare.
Fie ca acest Ramadan să aducă tuturor credincioșilor cultului musulman sănătate, pace și bucurie!” a încheiat Ludovic Orban, Prim-ministru al României

Cea mai mare comunitate etnică musulmană din România este cea tătară, cu un înalt grad de cultură și educație fiind un stâlp de bază al României, dând cu timpul numeroase valori, sprijind efectiv la dezvoltarea ei. De-a lungul timpului, mai ales în perioada comunistă, tătarii au fost cei care au conservat religia islamică în Dobrogea.

Cu acest prilej transmitem și mesajul preşedintelui Uniunii Culturale a Tătarilor din România, Fildis Reșit:
Transmit membrilor comunităţii tătare, tuturor musulmanilor din România şi din întreaga lume un post cât mai ușor, fie ca sufletele să se umple de fericire și liniște, într-un întreg echilibru. Postul este un timp prielnic dăruit de Allah pentru a ne întări credința, speranța și iubirea. Lumea noastră străbate vremuri deosebit de grele, mai mult ca oricând, trebuie să ne îndreptăm atenţia spre cei greu încercaţi de soartă, și să dăm dovadă de mai multă înţelegere! Tuturor membrilor comunităţii tătare, dar şi celorlalţi musulmani care trăiesc în România le transmit îndemnul de a ne ruga împreună pentru binele tuturor şi tradiţionala urare ”Ramazan fericit! Ramazan Ayınız Qayırlı Bolsın!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!