International

Netanyahu îl contrazice ferm pe Joe Biden: Există detalii pe care nu le-a prezentat publicului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că există „lacune” între propunerea sa privind armistiţiul în Fâşia Gaza şi cea anunţată vineri de preşedintele american Joe Biden, potrivit lui Netanyahu încetarea focului urmând să fie doar temporară şi ea nu va presupune încheierea războiului cu gruparea palestiniană Hamas, relatează agenţiile EFE şi AFP, conform AGERPRES.

„Afirmaţia conform căreia am convenit o încetare a focului fără să fie îndeplinite condiţiile noastre nu este corectă (…) Propunerea pe care a prezentat-o Biden este incompletă”, a spus Netanyahu în faţa Comisiei de Apărare şi Afaceri Externe din Knesset (parlamentul israelian).

„Războiul se va întrerupe pentru a recupera ostaticii şi apoi vom avea discuţii. Există detalii pe care preşedintele american nu le-a prezentat publicului”, a explicat premierul israelian.

El contrazice astfel anunţul lui Biden, conform căruia după o primă etapă de şase săptămâni, pe parcursul căreia trupele israeliene vor părăsi zonele populate din Fâşia Gaza şi gruparea Hamas va elibera ostaticii femei, vârstnici şi răniţii, va începe o a doua etapă ce va include „încetarea permanentă a ostilităţilor” şi eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a soldaţilor.

Dar, a mai spus Biden, această a doua etapă va necesita un dialog intens, întrucât nu au fost încă stabilite detaliile. Anunţul preşedintelui american a fost criticat şi de liderii Hamas, care consideră propunerea acestuia ambiguă şi lipsită de vreun angajament clar din partea Washingtonului care să garanteze că războiul nu va fi reluat.
Războiul din Fâșia Gaza

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene ai cărei combatanţi s-au infiltrat pe 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, atac soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili. Din cele 252 de persoane luate atunci ostatice de Hamas, 124 sunt încă deţinute în Fâşia Gaza, dar 37 au murit între timp, conform armatei israeliene.

Israelul a jurat după acel atac să distrugă mişcarea Hamas şi a pornit o operaţiune militară în care până în prezent 36.480 de palestinieni, majoritatea femei şi copii, au fost ucişi în enclava palestiniană devastată de bombardamentele şi de ofensiva la sol a armatei israeliene, potrivit datelor actualizate luni de Ministerul Sănătăţii condus de Hamas. În timp ce negocierile continuă, cel puţin 40 de palestinieni au murit în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore, după încă o noapte de bombardamente intense şi de atacuri de artilerie israeliene.

Netanyahu a asigurat luni în faţa respectivei comisii parlamentare că schiţa de acord convenită cu SUA nu este incompatibilă cu obiectivul distrugerii mişcării Hamas. „Face parte din schiţă, nu este ceva ce spun acum în urma presiunilor din interiorul coaliţiei, ci este ceva ce am convenit unanim în cabinetul de război”, a indicat premierul, făcând referire la ameninţările formulate de partenerii săi de extremă-dreapta că vor părăsi executivul dacă va fi încheiat un acord pe care-l consideră a fi o capitulare în faţa Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!