International

Percheziții la casa atacatorului lui Robert Fico

Poliţia slovacă a percheziţionat vineri domiciliul bărbatului acuzat de rănirea gravă prin împuşcare a premierului slovac Robert Fico, spitalizat în continuare în stare gravă şi operat a doua oară, relatează AFP, conform news.ro.
Anchetatorii l-au luat pe presupusul atacator – care purta o vestă antiglonţ şi o cască de protecţie – în apartamentul în care locuieşte împreună cu soţia sa în oraşul Levice, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea Markiza.

„Poliţia a rămas în apartament timp de mai multe ore (…). Ei au luat computerul şi documente din apartament, potrivit acestui post privat.

Contactată de AFP, poliţia a refuzat să facă vreun comentariu despre ancheta în desfăşurare.

Ea refuză să dezvăluie numele suspectului, însă presa locală l-a identificat ca fiind un pensionar în vârstă de 71 de ani, Juraj Cintula.

El a fost inculpat joi de tentativă de omor în urma acestui atac pe care l-a catalogat drept ”motivat politic”.

”POATE VORBI”
Robert Fico a fost luat ca ţintă miercuri, în timp ce voia să salute mulţimea, în urma unei şedinte delocalitate a Guvernului în oraşul Handlova (centru), situat la 80 de kilometri de levice.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost transportat la un spital, la Banska Bystrica, în vederea unei operaţii de urgenţă, care a durat cinci ore.

El a fost operat a doua oară vineri, timp de două ore.

”El este foarte, foarte obosit. Situaţia este în continuare foarte critică” şi îl aşteaptă ”zile dificile”.

El a anunţat că un consiliu medical urmeză să se reunească luni, pentru a stabili tratamentul viitor.

Acest consiliu ”va decide dacă continuă să fie îngrijit la Banska Bystrica sau dacă se poate lua în calcul să fie transportat în apropiere de locul său de reşedinţă”, la Bratislava, a declarat joi seara la postul TA3 Peter Pellegrini.

El a subliniat că premierul a rămas conşient după atac.

”Îşi aminteşte focurile de armă. A fost surprins că se poate întâmpla aşa ceva şi de rapiditatea cu care a avut loc”, a declarat el.

Acest atentat a şocat Slovacia şi alimentează temeri cu privire la noi violenţe în această ţară – extrem de polarizată -, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!