Spania cere ajutorul NATO, copleșită de coronavirus

Spania, a doua cea mai afectată țară din Europa, a solicitat marţi un ajutor umanitar din partea NATO în contextul în care a înregistrat un nou record, de 514 morţi într-o zi, din cauza coronavirusului. Bilanţul total al deceselor în Spania se ridică la 2.696.

Potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Sănătăţii, numărul total de cazuri confirmate a crescut cu 20% de luni până marţi şi se apropie de 40.000, pe măsură ce autorităţile înmulţesc testele.

În faţa lipsei de echipamente, armata spaniolă a cerut NATO 500.000 de teste rapide pentru COVID-19, 1,5 milioane de măşti chirurgicale şi 450.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3, scrie Agerpres.

Autoritățile spaniole au cerut deja ajutorul armatei țării în lupta cu epidemia. Militarii au intervenit, de exemplu în aziluri de bătrâni, după ce s-au semnalat zeci de decese în mai multe astfel de instituţii, în special la Madrid şi în provincia Castilla – La Mancha din centrul Spaniei.

„Suntem în săptămâna dificilă, în care aşteptăm să vedem dacă prin izolarea strictă a populaţiei vom reuşi să atingem vârful pandemiei şi să vedem apoi reducându-se numărul de cazuri”, a explicat directorul Centrului pentru alerte sanitare, Fernando Simon, în cursul briefingului cotidian de presă.

Pe întreg teritoriul ţării, numărul bolnavilor aflaţi la terapie intensivă se ridică la 2.636, iar al persoanelor vindecate la 3.794.

„Din fericire, în fiecare zi avem în total mai multe persoane vindecate decât morţi”, a subliniat Fernando Simon.

Acest nou bilanţ a fost publicat în timp ce guvernul socialistului Pedro Sanchez a decis marţi să prelungească până la 11 aprilie izolarea spaniolilor, decretată la 14 martie. Parlamentul de la Madrid va trebui să aprobe miercuri această prelungire.

Spaniolii au voie să-şi părăsească locuinţa, individual şi păstrând distanţa, numai pentru a cumpăra produse de primă necesitate, a merge la locul de muncă, atunci când telemunca nu este posibilă, sau pentru a-şi plimba câinele pentru scurt timp.

Până în prezent, autorităţile au exclus să adopte măsuri mai severe, insistând asupra necesităţii de a continua să producă pentru a lupta împotriva pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!