Cultura-Educatie

Se va prelungi vacanța elevilor după Paște?

Când se întorc copiii la școală și cum se va încheia anul școlar în curs? Este întrebarea care îi macină elevi, studenți, dar și pe părinți. Întrebată despre posibilitatea ca această vacanță forțată a elevilor și studenților, determinată de epidemia de coronavirus, să se prelungească după sărbătorile de Paște, ministrul educației, Monica Anisie, a declarat marți seara la Digi24 că nu va ezita să solicite acest lucru, dacă în felul acesta copiii vor fi mai feriți de pericolul îmbolnăvirii.

„Suntem încă sub incidența decretului prin care toate cursurile, inclusiv cele din mediul universitar, sunt suspendate. Dacă este necesar, probabil că se va prelungi (decretul pentru starea de urgență – n.r.), dar la momentul acesta, nu putem să spunem în mod clar. Trebuie să privim lucrurile în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Cred că în aceste momente este foarte important pentru noi toți să ne știm copiii în siguranță și sănătoși”, a spus Monica Anisie.

Întrebată dacă în acest moment crede că după Paște va fi prelungită vacanța, ministrul educației a răspuns ferm: „Dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor, voi fi prima care voi solicita ca această situație să se prelungească, pentru a nu-i pune în niciun moment în pericol pe copii și pe studenți”.

Ar putea fi înghețat anul școlar?
În ceea ce privește controversa stârnită de ideea înghețării anului școlar, ministrul educației a repetat că „la acest moment” nu este luat în calcul acest scenariu, dar a sugerat că o eventuală decizie ar putea fi luată prin armonizare cu alte decizii la nivel european.

„Încă o dată, îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment NU luăm în calcul înghețarea anului școlar. E adevărat că specialiștii Ministerului Educației lucrează la mai multe scenarii. Privim cu foarte mare atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene, pentru că de fapt, cu toții ne confruntăm cu o astfel de situație grea” – a declarat Monica Anisie.

Ce fac elevii și studenții care au de dat examene finale?
„În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat sau studenții care trebuie să-și susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta în foarte scurt timp, după o analiză atentă și riguroasă, variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență” – a promis Monica Anisie.

Starea de urgență a fost decretată la 16 martie 2020, pentru o perioadă de 30 de zile, care se poate însă prelungi.

„Toate scenariile pe care specialiștii din cadrul Ministerului le realizează vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor. Decizia va fi luată de comun acord și o vom comunica public”, a insistat Monica Anisie.

Ce fac elevii fără acces la tehnologie?
Pe de altă parte, 500.000 de copii din România nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare, iar în condițiile suspendării cursurilor pe o perioadă și mai mare, ei nu vor avea acces la niciun fel de informație nouă.

„Nu trebuie să negăm această realitate. Ani de-a rândul nu s-au luat măsuri pentru ca școala de la sat să fie aceeași cu cea de la oraș. Perioada aceasta pe care o traversăm o vedem ca pe o perioadă în care solidaritatea pentru binele tuturor și în mod deosebit pentru sănătate trebuie să fie liantul din societate. Luni am avut o întâlnire de lucru cu organizațiile nonguvernamentale și investitori privați care au venit alături de Ministerul Educației pentru a găsi cele mai bune soluții pentru acești copii care nu au acces la tehnologie și internet. Trebuie să ne preocupăm și să ne îndreptăm atenția și spre acești copii și niciodată nu-i voi lăsa în situația în care să nu aibă acces la educație”, a promis ministrul.

Consiliere psihologică pentru elevi, părinți și cadre didactice
Monica Anisie a mai spus că se gândește și la sănătatea emoțională a copiilor, în aceste vremuri fără precedent, pe care nici părinții lor nu le-au mai trăit. „Suntem conștienți că pot apărea dezechilibre emoționale atât la copii, cât și la adulți”, a spus Anisie.

Ministerul Educației a realizat un parteneriat, un proiect intitulat „Ambasador pentru comunitate”, care instituie prima linie de consiliere psihologică gratuită pentru cadrele didactice, părinți și elevi.

Inspectoratele școlare au comunicat tuturor unităților de învățământ, iar acestea către elevi să ia legătura cu psihologul care s-a pus la dispoziție, prin această rețea, pentru consiliere psihologică.

Israelul testează masca de protecție ce ar putea omorî coronavirusul
Primar italian: „Suntem stresați că stăm acasă… stresați erau bunicii noștri care mergeau la război!”
Coronavirusul face victime și online. Cum profită atacatorii informatici de pandemie
În plină pandemie, românii se îmbulzesc în biserici și împart aceeași linguriță cu sute oameni
Un medic de la Universitar acuză val de erori în tratarea pacientului confirmat mult prea târziu cu COVID-19
Pacient suspect de coronavirus, ignorat de DSP
Cum să ne spălăm corect pe mâini. O demonstrație inedită
VIDEO. Ce spun persoanele în vârstă din București despre pandemia de coronavirus
Băncile din mai multe orașe din Turcia au fost luate de pe străzi
Saga unei vacanțe forțate
De teama răspândirii coronavirusului, autoritățile au dispus închiderea unităților de învățământ din preuniversitar la 11 martie.

Inițial, măsura a fost luată până la 22 martie, dar odată decretată starea de urgență, la 16 martie, ministrul educației a anunțat că școlile se mențin închise pe toată durata stării de urgență, adică cel puțin încă o lună, până pe 16 aprilie, când copiii ar fi oricum în vacanța de Paște.

Vacanța s-ar încheia la 22 aprilie, când elevii ar trebui să revină la cursuri. Asta, dacă starea de urgență nu va fi prelungită.

Însă până să fie instituită suspendarea cursurilor la nivel național, mii de elevi din toată țara pierduseră deja din materie. Pentru că până la coronavirus, și gripa sezonieră a suspendat parțial ori chiar a închis sute de grădinițe și școli.

Nu e de mirare că părinții au început să se întrebe cum vor recupera cei mici materia, dacă vor fi modificate datele examenelor naționale și chiar dacă anul școlar va fi înghețat.

Este online-ul o soluție? Nu pentru toți copiii
E adevărat că imediat după ce copiii au fost trimiși în „vacanță forțată”, pe internet au apărut diverse platforme de învățare și testare online, o inițiativă aplaudată de Ministerul Educației. Acum, pentru mulți copii, în special din mediul urban, spațiul virtual este principala sursă de pregătire școlară.

În același timp însă, 500.000 de elevi din mediul rural, din cei aproape 3 milioane de elevi ai țării, nu au acces la internet, deci nici la predarea ultramodernă. Unii nu au acces nici măcar la televizor, la postul național de televiziune, unde Ministerul Educației pune la dispoziție cursuri înregistrate de profesori voluntari.

Controversa înghețării anului școlar
Săptămâna trecută, ministrul educației anunța că anul școlar nu va fi înghețat sub nicio formă și că specialiștii lucrează la mai multe scenarii pentru ca elevii și studenții să aibă cât mai puțin de suferit. La mai puțin de o săptămână de la declarația ministrului Educației, vicepremierul Raluca Turcan înainta în spațiul public și ipoteza înghețării anului școlar, alături de alte două scenarii puțin mai optimiste. O declarație considerată „iresponsabilă” și „alarmistă” de către Federația de Părinți București-Ilfov și de mai multe sindicate din Educație.

Pentru a liniști spiritele, Monica Anisie a revenit cu asigurări: nici în România, nici în alt stat al UE deocamdată nu se pune problema repetării anului școlar.

Modele de subiecte de evaluare națională și bac, așteptate săptămâna viitoare
Mai mult, pe site-ul Ministerului Educației ar putea fi publicate săptămâna viitoare modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Variantele de teste sunt elaborate ținând cont doar de materia predată în școală până în luna martie, adică până în momentul în care au fost suspendate cursurile, ceea ce înseamnă 80% din programa prevăzută pentru anul școlar 2019-2020.

Situația în învățământul universitar
Unele facultăți și-au închis porțile încă din 9 martie, iar în cămine bate vântul pentru că studenții s-au întors în orașele de domiciliu.

Cât privește soarta anului universitar, președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat recent că cel mai pesimist scenariu ar fi cel în care examenele naționale ar fi susținute la finalul lunii august, chiar mijlocul lunii septembrie. Ar însemna o premieră în sistemul de educație românesc: BAC-ul să fie susținut într-o singură sesiune.

Ce ar vrea părinții
În așteptarea unor declarații oficiale, părinții își fac propriile sondaje. Ele arată în felul următor: în timp ce 70% dintre părinți cred că susținerea online a examenelor și refacerea materiei este cea mai bună soluție pentru finalizarea anului școlar în curs, 16% cred că sacrificarea vacanței de vară ar fi o soluție, iar 7,2% ar accepta și repetarea clasei pentru copiii lor.

Sondajul apare pe un grup de părinți activ pe o rețea socială și a fost realizat pe un eșantion de 594 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!