International

Turcia anunță exerciţii militare în largul Ciprului, pe fondul disputei cu Grecia pe tema gazului din Mediterana

Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului, începând de duminică, a anunţat Ministerul Apărării de la Ankara. Relațiile dintre Turcia și Grecia continuă să foe tensionate pe tema gazelor din Mediterana de Est, în ciuda eforturilor internaţionale de mediere, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Exerciţiul Mediterranean Storm (Furtună în Mediterana) va avea loc de duminică până joi şi va fi desfăşurat împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de Republica Turcă a Ciprului de Nord, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara.

Exerciţiul anual are ca scop „îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii” între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate.

Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă, potrivit unui comunicat.

Tensiunea rămâne ridicată între Turcia şi Grecia, membri ai NATO şi vecini, ambii pretinzând dreptul de a fora în aceeaşi parte a Mediteranei de Est, despre care se crede că este bogată în resurse de hidrocarburi.

Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat.

Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie.

NATO şi Uniunea Europeană au oferit mediere în dispută. Cu toate acestea, Ankara şi Atena nu au confirmat încă discuţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!