Politica

Ce mai pregătește Ponta pentru Romania? Dinozaurii lui Iliescu de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Moștenirea lui Ion Iliescu, Victor Ponta se ocupă cu coordonarea actorilor pe scena politică românească și a pionilor pe tabla instituților publice. Secretariatului de Stat pentru Culte fiind unul din nucleele comuniste care îl are protagonist pe actual secretar de stat, bătrânelul senil Victor Opaschi. Surse din SSC, instituţie unde mai mulţi angajaţi au semnatat mai multe nereguli trag un semnal de alarmă că se pregătește schimbarea conducerii institutiei cu un constructor din garda comunistă și apropiat a lui Victor Ponta, inginerul George Pufan.

Pentru cei care nu il cunosc pe domnul Pufan, este suficient de amintit pregatirea de baza a domniei sale: inginer constructor. Dupa o bogata activitate care a inclus sefia servicului ”cazarmare” a Liceului de Politie din Ploiesti (pe scurt, serviciul cazarmare include administrarea spatiilor imobiliare a unitatii respective si evidenta materialelor din depozitul unitatii), domnul Pufan s-a pripasit la Curtea de Conturi a Romaniei pe pozitia de director adjunct in cadrul secretariatului general (o pozitie tehnica), intre 1994 si 2000. Apoi a devenit consilier la primaria sectorului 1 (pe criterii politice) – intre 2001 si 2002, pentru ca in 2002 sa gaseasca o noua trambulina pentru a se intoarce la Curtea de Conturi, in postura de secretar general, pe care a ocupat-o până în 2013. Promovat de Ponta ca reprezentant al României la Curtea de Conturi Europeană, până la data 30 iunie 2019.

Licentiat in contabilitate la varsta de 53 de ani, la o facultate particulara din Galati
Angajatii Curtii de Conturi a Romaniei contestau numirea lui George Pufan pentru aceasta pozitie pentru ca, spuneau ei, acesta nu are nici experienţă şi nici vechime în domeniu.
Pufan a obţinut o licenţă în specialitatea „contabilitate” de la Universitatea Danubius din Galaţi abia la 53 de ani (în 2011), dar nu a folosit-o niciodată.

Referitor la această licenţă a lui Pufan, protestatarii spun, in textul protestului pe care si l-au asumat public: „completarea studiilor este formală şi frauduloasă” .Cei de la universitatea gălăţeană au refuzat să ofere date despre lucrarea de licenta a lui George Pufan, susţinând că informaţiile solicitate (titlul lucrarii şi numele profesorului) nu sunt publice.

Ce a facut, de fapt, Pufan la Curtea de Conturi?
Functia de secretar general al Curtii de Conturi este o poziţie de funcţionar public aminamente administrativa, fără nicio legătură cu auditul, aşa cum explicau şi-n protestul colegilor sai de institutie, obtinut de Centrul de Investigatii Media: „Secretarul general nu face parte din Curtea de Conturi a României. Acesta este un funcţionar administrativ cu obligaţii care nu au absolut nicio legătură cu (…) competenţa sau atribuţiile Curţii”.

Ca secretar general, Pufan coordona Direcţia Secretariatului general, Direcţia de logistică şi dezvoltare, Direcţia de investiţii, achiziţii şi patrimoniu, precum şi Direcţia transporturi. Cu alte cuvinte, acesta se ocupă de parcul auto al institutiei, achiziţionează „servicii de curăţenie şi deratizare”, cartuşe şi tonere, diferite servicii şi lucrări, aşa cum se poate vedea în anunţurile de achizitie postate de instituţie.

Pentru că n-au găsit un bucureştean priceput pentru achiziţionarea serviciilor de deratizare, cei de la Curtea de Conturi au solicitatat RAAPPS-ului si o locuinţă de serviciu pentru George Pufan, pentru care se plăteau lunar 318 lei.

Operațiunea „Jaf la Curtea de Conturi!”

Pe 16 septembrie 2004, guvernul a aprobat o hotărâre prin care atribuia Curții de Conturi un teren de 8300 de metri pătrați pentru construirea unui nou sediu. Cum terenul se află într-o zonă foarte valoroasă pentru samsarii imobiliari, pe malul lacului Colentina, și peste drum de lacurile Tei și Floreasca, Curtea de Conturi nu a mai ajuns însă să-și construiască niciun sediu.

Între Curtea de Conturi şi Primăria sectorului 2 s-a semnat un protocol „penal” de predare-primire a terenului. Pe protocolul ilegal și-a pus semnătura secretarul general de atunci al Curții de Conturi, George Pufan, promovat ulterior ca reprezentant al României la Curtea de Conturi Europeană, din Luxemburg. Pufan ocupând funcția din data 1 iulie 2013 până pe 30 iunie 2019!

DNA a confirmat ilegalitățile:„Terenul din strada Barbu Văcărescu ce a făcut obiectul reconstituirii fusese transferat în anul 2004 în domeniul public al statului și atribuit Curții de Conturi prin hotărâre de guvern în vederea construcției unui sediu”, precizează procurorii DNA în rechizitoriul.

Numirea lui Pufan la Curtea Europeană de Conturi, „o mare ruşine şi un afront fără precedent”
Protestatarii la acel timp, considerau desemnarea lui Pufan drept „o mare ruşine şi un afront fără precedent” faţă de Curtea Europeană de Conturi, dar şi faţă de consilierii de conturi de la Curtea de Conturi a României.

Surse din Curtea de Conturi s-au declarat convinse la acea vreme că George Pufan nu are şanse să primească aviz favorabil de la Comisia de buget a Parlamentului European, sau să treacă de Plen. Nu reuşise acest lucru nici Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, om cu un CV respectabil, fost comisar european, dar fără experienţă în audit si contabilitate.

Cine a fost „personalitatea” pe care Romania a trimis-o la ECA

Articolul 286 din Tratatul UE spune explicit: „Membrii Curții de Conturi Europene sunt aleși dintre personalitațile care fac parte ori au facut parte, în statul lor, din instituțiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcție”.

Ce capacități profesionale a deținut George Pufan și ce servicii a adus el tarii sale astfel încât să fie investit cu încrederea ca va controla cum se cuvine cheltuirea banilor europeni este greu de inteles. Drept dovadă nu s-a evidențiat cu nimic în acest sens, iar acum visează noul post de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Citește și: Victor Opaschi, un servant al aparatului opresiv comunist a cultelor religioase de pe teritoriul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!