International

Întâlnire între SUA şi Rusia, săptămâna viitoare, la Reykjavik. Tema: Tensiunile din Palestina și Israel

Miniștrii de Externe ai Statelor Unite și Rusiei, Antony Blinken și Serghei Lavrov, au convenit miercuri, într-o convorbire telefonică, să se întâlnească săptămâna viitoare în Islanda, la Reykjavik, în marja summitului Consiliului Arcticii, a anunţat Moscova, potrivit Agerpres, care citează France Presse. Discuțiile vor privi relațiile bilateriale, situația internațională dar și tensiunile dintre Palestina și Israel.

Citește și: Hamas anunță APOCALIPSA: Urmează să atace Israelul cu o ploaie de rachete simultan. SUA se implică

„Serghei Lavrov şi Antony Blinken au convenit să organizeze o reuniune separată în cadrul acestui summit pentru a examina problemele cheie ale relaţiilor bilaterale şi ale agendei internaţionale”, a anunțat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Citește și: România face APEL LA CALM în scandalul dintre Israel și Hamas: Task Force de urgență convocat de București

Reuniunea ministerială a Consiliului Arcticii va avea loc pe 20 mai.

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice a fost abordat şi calendarul altor contacte ruso-americane pentru perioada următoare, inclusiv propunerea Washingtonului de a organiza un summit ruso-american, se menţionează în acelaşi comunicat postat pe site-ul oficial al MAE rus.

Citește și: SUA și Marea Britanie au luat apărarea Israelului după lansările de rachete

În cursul convorbirii telefonice de miercuri, cei doi miniştri de Externe au abordat de asemenea situaţia legată de Coreea de Nord, programul nuclear iranian şi „stabilitatea strategică”, potrivit Moscovei.

Anterior, preşedintele american Joe Biden afirmase că speră să se întâlnească cu Vladimir Putin în timpul călătoriei sale în Europa în iunie.

Tensiuni între Rusia și America
Relaţiile dintre SUA şi Rusia au continuat să se deterioreze în ultimii ani pe fondul acuzaţiilor Washingtonului de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2020, spionaj şi atacuri cibernetice.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a ordonat în aprilie noi sancţiuni împotriva unor entităţi legate de Rusia – expulzarea a zece diplomaţi şi o interdicţie ca băncile americane să mai cumpere direct datorii emise de Rusia.

Citește și: Rusia și Turcia se bagă în scandalul Hamas – Israel. Erdogan: similitudinea pozițiilor Turciei și Rusiei

Moscova a reacţionat expulzând zece diplomaţi americani, interzicând accesul pe teritoriul rus pentru înalţi responsabili de la Washington şi interzicând misiunilor diplomatice americane să angajeze cetăţeni ruşi.

În pofida acestui schimb de măsuri punitive, cele două ţări discută cu privire la organizarea unui eventual summit între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin într-o ţară terţă în iunie.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!