Israelul şi Hamas ar putea ajunge la un acord de încetare a focului. Negocierile intermediate de SUA şi Rusia.

Confruntările militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza continuă, bilanţul victimelor ajungând la cel puţin 139 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi pe teritoriul palestinian, în timp ce o persoană a fost omorâtă într-un atac cu rachetă, sâmbătă, în Israel, bilanţul ajungând la cel puţin zece morţi şi peste 570 de răniţi, transmite Mediafax.

În cursul zilei de sâmbătă, un bărbat a fost ucis într-un atac cu rachetă care a vizat orăşelul israelian Ramat Gan. Alte persoane au fost rănite în atac.

Alte rachete au căzut în localitatea Taibe, situată în apropiere de Tel Aviv.

Un individ care a încercat să atace militari israelieni cu un vehicul a fost împuşcat în zona Zif, situată la periferia oraşului Hebron, în Cisiordania.

Un raid aerian israelian care a vizat oraşul Gaza sâmbătă dimineaţă s-a soldat cu cel puţin zece morţi, inclusiv copii. Armata israeliană a anunţat că a atacat zeci de poziţii islamiste din Fâşia Gaza în cursul nopţii, inclusiv lansatoare de rachete ale organizaţiei Hamas şi casele unor lideri operaţionali.

Citește și: Rusia și Turcia se bagă în scandalul Hamas – Israel. Erdogan: similitudinea pozițiilor Turciei și Rusiei

În cursul nopţii, grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat aproximativ 200 de rachete spre Israel, în principal spre oraşele Beersheba şi Ashdod. Cel puţin 19 persoane au fost spitalizate în Beersheba.

Bilanţul în Fâşia Gaza a ajuns la 139 de morţi, inclusiv 33 de copii, şi aproximativ 1.000 de răniţi, potrivit datelor transmise sâmbătă dimineaţă de Ministerul Sănătăţii din acest teritoriu palestinian, informează site-ul Ynetnews.com.

Citește și: Erdogan îndeamnă ONU şi ţările musulmane să acţioneze pentru a opri conflictul din Gaza

Grupurile islamiste din Fâşia Gaza au lansat în ultimele cinci zile peste 2.000 de rachete spre Israel, unde au avut loc şi confruntări între etnici arabi şi evrei.

Bilanţul conflictului variază între 10 şi 11 morţi, potrivit site-ului Ynetnews.com şi cotidianului The Jerusalem Post. Alte 564 de persoane au fost rănite în Israel, şase fiind în stare gravă.

Vineri, au izbucnit confruntări de amploare şi în Cisiordania, între militari israelieni şi activişti palestinieni. Cel puţin nouă palestinieni au fost ucişi în confruntări, iar alţi aproximativ 500 au fost răniţi.

Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, ar putea ajunge în următoarele zile la un acord de încetare a confruntărilor militare, au declarat surse diplomatice, potrivit cotidianului Times of Israel.

Negocierile între Israel şi mişcarea Hamas sunt intermediate de Statele Unite şi de Rusia.

Citește și: Întâlnire între SUA şi Rusia, săptămâna viitoare, la Reykjavik. Tema: Tensiunile din Palestina și Israel

Khaled Mashaal, liderul Biroului politic al Hamas, a transmis vineri seară, conform presei turce, că organizaţia islamistă este pregătită pentru un armistiţiu, subliniind însă că nu a primit niciun răspuns din partea Guvernului Israelului.

Un oficial egiptean implicat în eforturile diplomatice a declarat pentru agenţia Associated Press că Israelul a respins o propunere iniţială a organizaţiei Hamas privind un armistiţiu de un an.

Egiptul joacă un rol foarte important în negocierile cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic. Negocierile au loc prin intermediul Qatarului şi Statelor Unite, fără discuţii directe între liderii organizaţiilor islamiste şi Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!