Social

Pancu de la Digi24 i-a reproșat ambasadorului Saranga că Israelul acționează ca o organizație teroristă

Pancu de la televiziunea Digi24 l-a avut invitat pe ambasadorul Israelului în România, E.S. David Saranga, având ca subiet de discuție, intensificarea conflictului Israelo-Palestinian. Direcția pe care Digi24 a mers a fost de a pune egal din perspectiva terorismului între atacurile Hamas și Israelului.

Peste 1.050 de rachete și proiectile au fost trase în ultimele zile asupra Israelului în cadrul ultimelor confruntări dintre evrei și palestinieni din Fâșia Gaza. Este cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului, după ce armata israeliană a distrus o clădire din Gaza, considerată fief al mișcării Hamas. Oficialii militari israelieni susțin că 90% dintre acestea au fost interceptate cu succes de sistemul antirachetă Iron Dome. Acest nou conflict „asimetric” dezvăluie, în același timp, disproporția dintre cele două tabere: rachetele israeliene, al căror cost poate ajunge până la 100.000 de dolari/interceptor distrug rachete artizanale ori katiușe trase de Hamas și care costă câteva sute de dolari bucata, informează Forbes.

Punctul de trecere de la Rafah dintre Egipt şi Fâşia Gaza este singurul punct de comunicare al teritoriului palestinian cu lumea care nu este controlat de Israel. Ultimul bilanţ al autorităţilor palestiniene indică 139 de morţi, între care 39 de copii, şi aproape 1000 de răniţi în raidurile israeliene din Gaza, începând de luni, iar statul evreu a anunţat moartea a nouă israelieni, între care un copil şi un membru al armatei. Sâmbătă, Malaezia şi Indonezia au cerut Consiliului de Securitate al ONU să intervină pentru a opri acţiunile Israelului din Gaza

Egiptul deschide granița cu Fâșia Gaza
Câteva mii de oameni au manifestat sâmbătă la Sydney şi alte câteva sute la Melbourne împotriva raidurilor israeliene din Gaza, după recenta escaladare a violenţelor între forţele israeliene şi militanţi palestinieni, relatează Agerpres, citând Reuters. La Sydney, protestatarii au defilat prin oraş scandând sloganuri ca „Palestina liberă” şi „Gaza liberă”. Manifestanţii din Melbourne au arborat pancarte cu mesaje similare.

Citește și: Erdogan îndeamnă ONU şi ţările musulmane să acţioneze pentru a opri conflictul din Gaza

Într-a cincea noapte de ciocniri, aeronave israeliene au bombardat la primele ore ale zilei de sâmbătă obiective din Gaza, iar militanţi ai Hamas, care controlează teritoriul, au răspuns lansând rachete în direcţia Israelului. Serviciile de salvare palestiniene au anunţat sâmbătă moartea în urma unui raid aerian israelian a zece membri ai aceleiaşi familii, dintre care opt copii şi două femei, care se aflau într-un imobil cu trei etaje în tabăra de refugiaţi Al Shati.

„Copiii erau în siguranţă în casa lor, nu aveau arme, nu au lansat rachete”, a povestit la spital tatăl copiilor, Mohammad Abu Hatab, în timp ce liderul Hamas Ismail Haniyeh a denunţat într-un comunicat „un masacru odios în tabăra Al Shati”.

Citește și: Rusia și Turcia se bagă în scandalul Hamas – Israel. Erdogan: similitudinea pozițiilor Turciei și Rusiei

Comunitatea internațională reacționează
„Îndemnăm comunitatea internaţională şi în special Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze pentru a pune capăt tuturor formelor de violenţă comise de Israel şi a salva vieţile palestinienilor”, a declarat preşedintele indonezian Joko Widodo într-un discurs televizat, după ce a discutat la telefon cu premierul malaezian Muhyiddin Yassin.

„Deocamdată, Consiliul de Securitate nu a formulat nicio declaraţie cu privire la situaţia curentă din Palestina din cauza opoziţiei SUA”, a adăugat el, citat de Reuters.

Citește și: SUA și Marea Britanie au luat apărarea Israelului după lansările de rachete

Consiliul de Securitate al ONU va discuta public duminică evoluţiile din Orientul Mijlociu. Forul celor 15 s-a reunit pe parcursul săptămânii în cadru privat pentru a analiza situaţia, dar deocamdată nu s-a ajuns la un acord cu privire la o declaraţie publică, menţionează Reuters, citând surse diplomatice.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!