International

Erdogan îndeamnă ONU şi ţările musulmane să acţioneze pentru a opri conflictul din Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat vineri un apel către ONU şi ţările musulmane, grupate în cadrul Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), să acţioneze cât mai rapid pentru a stopa cele mai grave confruntări din ultimii ani dintre Israel şi militanţii din Fâşia Gaza, menţionând că Turcia va sprijini orice iniţiativă a Naţiunilor Unite destinată să pună capăt violenţelor, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Citește și: România face APEL LA CALM în scandalul dintre Israel și Hamas: Task Force de urgență convocat de București

Reiterând acuzaţii ale sale mai vechi că acţiunile Israelului în Ierusalim şi în Gaza arată că este un „stat terorist”, Erdogan a afirmat că a discutat despre conflictul israeliano-palestinian cu lideri sau guverne din 19 ţări.,

„Invităm fiecare stat şi fiecare instituţie, indiferent de credinţă şi originea lor, să acţioneze cât mai repede posibil împotriva atacurilor Israelului”, a spus Erdogan într-un discurs televizat.

Citește și: Întâlnire între SUA şi Rusia, săptămâna viitoare, la Reykjavik. Tema: Tensiunile din Palestina și Israel

Israelul a lovit Gaza cu tiruri de artilerie şi atacuri aeriene vineri, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane, între care trei copii, au indicat responsabili palestinieni ai sănătăţii. Armata israeliană a vizat în special tunelurile militanţilor palestinieni, încercând să oprească atacurile cu rachete ce persistă dinspre Fâşia Gaza asupra oraşelor israeliene.

Cel puţin 122 de persoane, între care 51 de femei şi copii, au fost ucise în zilele de la reizbucnirea violenţelor, luni, în Gaza, spun oficialii medicali palestinieni. Opt persoane au fost ucise în Israel.

Citește și: Rusia și Turcia se bagă în scandalul Hamas – Israel. Erdogan: similitudinea pozițiilor Turciei și Rusiei

Gruparea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a lansat atacuri cu rachete asupra Ierusalimului şi Tel Avivului, ca represalii la confruntările poliţiei israeliene cu palestinieni lângă Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

„Este imperativ pentru Consiliul de Securitate al ONU să ia rapid măsuri pentru a asigura pacea şi calmul în Ierusalim”, a spus Erdogan.

Potrivit acestuia, Organizaţia Cooperării Islamice, compusă din 57 de ţări membre şi care se prezintă drept vocea colectivă a lumii musulmane, ar trebui să acţioneze. „Dacă nu adoptă imediat o atitudine concretă şi eficientă, se va considera că îşi neagă existenţa”, a adăugat Erdogan.

Citește și: SUA și Marea Britanie au luat apărarea Israelului după lansările de rachete

Între timp, în Cisiordania au loc ample manifestaţii de protest, iar patru palestinieni au fost ucişi începând de vineri dimineaţă în acest teritoriu palestinian în urma mai multor ciocniri cu armata israeliană, soldate cu 100 de răniţi până acum, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului palestinian al Sănătăţii şi Semilunei Roşii, potrivit AFP.

Manifestaţii de protest împotriva loviturilor israeliene asupra enclavei palestiniene Gaza, ca ripostă la tirurile cu rachete, au loc vineri în mai multe oraşe palestiniene din Cisiordania, precum Nablus, Qalqilya, Tulkarm şi Jenin, în nord, şi la Hebron, în sud, conform agenţiei de presă franceze.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!